Zorgen om Monsterse monumenten: 'Ze staan te verkommeren'
De Historische Vereniging Monster-Ter Heijde maakt zich ernstig zorgen om diverse monumenten in Monster. Daarover is een brief gestuurd aan de gemeenteraad. "Het budget voor onderhoud moet worden verhoogd."
Voorzitter Leo van den Ende wijst bijvoorbeeld op de woningen Choorstraat 21, 23 en 25, waarvan de eerste twee op de gemeentelijke monumentenlijst staan. "Dit zijn de oudste pandjes van Monster, die staan al een jaar of vijftien leeg. Erg jammer, ze staan echt te verkommeren. Als dat nog even duurt, zijn ze niet meer te redden." Hij pleit ervoor om de eerste twee woningen te redden en dat er op de plek van pand 25 nieuwbouw komt.
Poortje naast Ojos
Op het voormalige schoolplein in de Choorstraat bevindt zich naast gebouw Ojos een poortje uit de achttiende eeuw. Dit poortje staat hoog op de monumentenlijst en is een paar jaar geleden zwaar beschadigd geraakt. "Inmiddels wordt het al tijden gestut met een houten paal. Hier dreigt een gemeentelijk monument verloren te gaan als er niet snel gehandeld wordt, nog los van het gevaar bij instorten." De eigenaar zou hebben aangegeven dat er wordt gewerkt aan herstel, maar daar zit volgens Van den Ende weinig schot in.
Fruitmuur
Ook de fruitmuur nabij de locatie van het voormalige gemeentehuis is reden tot zorg. "Wij hebben een jaar of zeven ingesproken bij de gemeenteraad, met de mededeling dat we graag willen dat dit hersteld wordt. Er is toegezegd dat dat wordt meegenomen in het project hier, maar ik heb er verder niets meer van vernomen. Ik vind wel dat het hoog tijd wordt dat er iets gaat gebeuren."
"We hebben in Monster zo'n 25 gemeentelijke monumenten. Een aantal daarvan staan er goed bij, een aantal staan te verkommeren. Daar maken we ons echt zorgen over. Als dat nog langer duurt, loop je het risico dat je ze moet afschrijven", vervolgt Van den Ende. "En in de loop der jaren zijn er diverse gebouwen gesloopt, waarvan wij denken dat dat zonde is geweest."
Subsidie
Maar wat verwacht de historische vereniging nu van de gemeente? "Ik denk dat het belangrijk is dat de gemeente er korter op zit, op monumenten die onderhoud behoeven. Wat daarbij ook belangrijk is, is dat de subsidieregeling voor het onderhoud van monumenten omhoog gaat. Die is ooit bevroren op 54.000 euro per jaar. Daar kun je heel weinig mee en dat is toch mede een oorzaak dat monumenteneigenaren het niet zien zitten om grootschalig panden op te knappen.
Tekst gaat verder onder de video.
Overigens is het niet overal kommer en kwel. Van den Ende wijst op het voormalig café Overheijde in de Choorstraat. "Een paar jaar geleden is de achterkant gesloopt, maar de voor- en zijgevel zijn blijven staan. Er zijn nu acht appartementen in gekomen. Dit is echt een voorbeeld van hoe het ook kan. Dit is echt een aanwinst voor Monster."