Archief
WOS

WOS

Vrienden van Hoge Bomen over vertraging: 'Verborgen gebreken geen verrassing'

Dat er bij de renovatie van zwembad De Hoge Bomen verborgen gebreken zijn geconstateerd, komt voor de 'vrienden' van het bad niet als een verrassing. "Ik denk dat iedere bestuurder met gezond verstand had kunnen zien aankomen dat je tegen gekke dingen aanloopt."

De stichting Vrienden van Zwembad de Hoge Bomen is in 2015 opgericht, toen het het Naaldwijkse zwembad dreigde te verdwijnen. Nog altijd zijn de vrienden betrokken bij de het zwembad en worden zij daarover op de hoogte gehouden. Zo ook over het nieuws dat de renovatie niet al in juli, maar pas in de loop van augustus is afgerond.

"Onze eerste reactie was jammer", reageert voorzitter Adri Peekstok in De WOS van 4 tot 6. "Maar als je het even laat bezinken en je realiseert je dat we al acht jaar bezig zijn om het zwembad in de lucht te houden, dan maakt die ene maand ook niet meer uit."

De vertraging komt door de ontdekking van verborgen gebreken. Dat die aan het licht zijn gekomen, verbaast Peekstok niets. "Je moet je realiseren dat er meer dan twintig jaar niks aan het gebouw gebeurd is. Als je in je eigen huis meer dan twintig jaar niets doet, gaat er ook flink wat geld tegenaan. Dan kom je verborgen gebreken tegen. Dat kan geen verrassing zijn."

Gekke dingen

Over de renovatie van het zwembad is lang gesproken. Twee jaar geleden gaf de gemeenteraad er een klap op. "Daar is een flink budget voor beschikbaar gesteld. Dat wordt nu overschreden. Ik denk dat iedere bestuurder met gezond verstand had kunnen zien aankomen dat je tegen gekke dingen aanloopt", vervolgt de voorzitter van de vriendenstichting. "Wij zijn wel blij dat het zo grondig wordt aangepakt."

Maar waar moeten de zwemmers nu terecht? "De activiteiten zijn bij andere baden ondergebracht, met beperkte tijden natuurlijk. Abonnementshouders die banenzwemmen, kunnen in de andere baden. Dat doen ze ook driftig: in De Lier, 's-Gravenzande. Dus dat redt zich wel, met het uitzicht dat we over een maand ons eigen bad weer terug hebben. Niet te vergeten: het buitenbad, dat voorziet ook in een grote behoefte. Dus naar de heropening kijken we wel uit, maar die maand komen we wel door."

Beluister het hele gesprek met Adri Peekstok:

'Door het dak gegaan'

Dat buitenbad kan naar verwachting eerder open dan het gedeelte binnen, legt Jean-Paul Meuldijk uit. Hij is als ambtenaar bij de gemeente Westland verantwoordelijk voor de renovatie. "Dan kunnen we hopelijk nog een groot deel van de zomervakantie meepakken."

De verborgen gebreken kwamen aan het licht tijdens werkzaamheden die al gepland stonden. "De installaties waren aan vervanging toe en daarom zijn er volledig nieuwe installaties toegevoegd. Maar om die op de juiste plek te krijgen, zijn we door het dak gegaan." Daar kwamen ze dingen tegen, waar geen rekening mee was gehouden. "Er bleek houtrot in het dak, in de boeidelen."

"Gelukkig heeft onze aannemer gelijk geschakeld. Hij had gelukkig mens en materieel gereed om door te pakken", vervolgt Meuldijk. "Anders ga je maanden vertraging in. Dat is gelukkig niet het geval, maar het kost wel extra geld. We weten het nu te beperken; de openstelling is iets later, maar we proberen het zo kort mogelijk te houden."