Archief
WOS/Bart van der Helm

WOS/Bart van der Helm

Naaldwijkse chocolatier (74) zoekt opvolger: 'Wil piano leren spelen'

Ze is al 38 jaar een vast gezicht in het Naaldwijkse dorpscentrum, maar op haar 74ste vindt Cokky van der Burg het tijd voor iets anders. Ze zoekt daarom een nieuwe eigenaar voor haar bonbonwinkel.

Het is 1984 als Cokky Bonbon Bleu Blanc opent in de Molenstraat 13a. Ze koos voor Naaldwijk, omdat er in haar geboorteplaats Zoetermeer al een chocolaterie was. "Op deze plek zat een andere ondernemer, meneer Rijnbeek. Hij had een bedrijfskledingwinkel. Hij was op een leeftijd dat hij ging stoppen. Dus heb ik het pand gekocht en verbouwd tot wat het nu is", vertelt de ondernemer. Het winkelgebied in Naaldwijk zag er op dat moment heel anders uit. "Bijna in elk pand zat een andere ondernemer dan nu."

Voor de Westlander was een chocolaterie best wel even wennen. "Ze keken toch wel de kat uit de boom. Van: ja wat is dat? Het is een winkel met een luxe uitstraling, dus het zal wel duur zijn", herinnert Van der Burg zich. "Het begin was niet eenvoudig, maar toch al gauw wisten de klanten mij goed te vinden."

Blij worden

Waarom koos Van der Burg eigenlijk voor een chocolaterie? "Bonbons zijn een product waar je blij van wordt. Je hebt altijd met mensen te maken die een cadeautje komen uitzoeken of zichzelf willen verwennen. Je wordt gelukkig van chocola."

Dat ze de winkel van de hand doet, is dan ook met pijn in het hart. "Ik hoop dat ik het kan overdragen aan iemand die er net zoveel plezier in heeft en uithaalt als ik 38 jaar gedaan heb."

Tekst gaat verder onder de video:

Pianoles

Wie denkt dat Van der Burg straks achter de geraniums gaat zitten, heeft het mis. "Ik ben nog niet zozeer toe aan rust, maar ik wil nog zoveel dingen doen. Ik wil nog piano leren spelen, Italiaans leren", blikt ze vooruit. "Ik heb dit werk 38 jaar met zoveel plezier gaan doen, dat ik niet toekwam aan dingen in mijn vrije tijd. Ik heb altijd gedacht: ik kan altijd piano leren spelen na mijn 70ste, maar ik ben nu 74. Je moet wel een keer een knoop doorhakken. Dat is nu gebeurd."