Archief
WOS

WOS

Hans Tobel schrijft dertigste musical voor Floracollege: 'Hoop dit nog lang vol te houden'

De kunstklas van het Lentiz Floracollege voert ook dit jaar weer een musical op in WestlandTheater De Naald. Voor docent Hans Tobel is het dit keer extra bijzonder: "Het is de dertigste musical die ik heb geschreven."

Het is voor Tobel overigens niet de enige mijlpaal dit jaar, want hij werkt ook al 25 jaar voor de school. Dat hij in het onderwijs terecht zou komen, had hij voor die tijd niet verwacht. "Ik ben opgegroeid als muzikant, heb het conservatorium gedaan en een tijdje als dwarsfluitdocent en freelance fluitist gewerkt. En eigenlijk per toeval in het onderwijs terecht gekomen. Als je me dat me een paar jaar daarvoor gezegd had, had ik je voor gek verklaard", zegt Tobel. "Maar achteraf gezien was ik genetisch voorbestemd, denk ik. Mijn vader was orkestmusicus en mijn moeder was schooljuf. Dus ik denk dat ik geen keus had."

Tekst gaat verder onder de video.

In 25 jaar is de wereld flink veranderd, volgens Tobel in positieve zin. "In de maatschappij krijg je een bepaalde verharding, maar als ik naar de leerlingen bij ons op school kijk - en daar heb ik dagelijks mee te maken - denk ik dat we ontzettend vooruit gegaan zijn. De meesten zijn hartstikke lief, sociaal, aardig en ze krijgen bij ons de kans om hun talenten te ontwikkelen. Dat maakt het werk zo leuk."

Opa-figuur

Maar wat vinden anderen van Hans Tobel? "Het is een hele gemotiveerde docent. Hij zorgt dat hij je overal bij kan helpen en is er eigenlijk altijd voor iedereen. Een beetje een opa-figuur", zegt een leerlinge.

Een andere docent: "Zijn kracht is dat hij alsmaar doorgaat. Alles beetpakt, soms wat te veel. Die drijfveer die hij heeft, dat is helemaal top."

Fantastische school

Tobel: "Ik vind het ontzettend leuk wat ik doe. We hebben een fantastische school, fantastische collega's en fantastische leerlingen. Ik hoop dit nog heel lang te mogen volhouden."

In De WOS van 4 tot 6 spraken we met Tobel over de musical van dit jaar:

De musical van dit jaar heet 'Mad World'. Dit is een toekomstverhaal over een wereld waarin iedereen aardig is voor elkaar. Het gedrag van iedereen wordt in de gaten gehouden door supercomputer Uni. Goed gedrag wordt beloond met punten voor je status. En met een hogere status kom je verder in het leven: je krijgt toegang tot een betere school en verdere reizen. Iedereen in deze wereld is perfect en gedraagt zich dus voorbeeldig. Een perfecte maatschappij, toch? Maar toch heeft deze wereld een keerzijde.

De musical 'Mad World' is te zien op donderdag 29 juni om 19.00 uur en op vrijdag 30 juni om 20.15 uur in De Naald in Naaldwijk. De voorstelling duurt ongeveer 2 uur. Halverwege is er een pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar via WestlandTheater.nl.