Archief
WOS

WOS

Dijken worden geïnspecteerd: 'Verwachte neerslag is niet voldoende'

Het Hoogheemraadschap van Delfland voert deze week weer dijkinspecties uit. Dat gebeurt vaker als er een lange periode van droogte is.

"We hebben zo'n 17 kilometer aan droogtegevoelige keringen in de regio", aldus dijkinspecteur Auke Visser. "Die controleren we als ze een bepaalde droogtegraad hebben." Visser controleert de dijken op scheuren, kale plekken en alles wat door droogte veroorzaakt kan worden. "Dat doen we om te voorkomen dat er grote schades ontstaan aan de waterkeringen."

Het is de laatste jaren nooit misgegaan met de dijken in de regio na een periode van droogte. "We proberen dat altijd voor te zijn." Een dijkdoorbraak in Wilnis in 2003 zorgde volgens Visser voor een bewustwording bij de waterschappen. "Het heeft ons geleerd hoe dijken reageren op droogte en maakte ons bewust om dijken te inspecteren", aldus Visser.

Regen verwacht

Er wordt de komende dagen wel weer regen verwacht. Toch kan een dijkinspecteur dan nog niet opgelucht ademhalen, zegt Visser: "We verwachten een paar milimeter regen, maar dat zal niet genoeg zijn om het neerslagtekort op te lossen. We zitten nu op een tekort van ongeveer boven de 150 milimeter. Die paar milimeters zullen dat niet oplossen."