Archief
Patijnenburg

Patijnenburg wordt 'sociaal ontwikkelbedrijf'

Westlandse sociale werkvoorziening Patijnenburg slaat een nieuwe weg in. De focus ligt nu op het worden van een zogeheten 'sociaal ontwikkelbedrijf'.

"Op dit moment zijn wij een productiewerkbedrijf. We zijn heel erg gericht op het maken en assembleren van dingen", zegt Ruud van Diemen in gesprek met De WOS van 4 tot 6.. Van Diemen gaat per 1 juli aan de slag als nieuwe directeur. "Wij gaan veel meer de beweging maken naar een sociaal ontwikkelbedrijf, zodat mensen zich kunnen ontwikkelen en daarmee een duurzaam perspectief hebben op een baan op de arbeidsmarkt. We gaan nog wel productie en diensten leveren. Maar dat is geen doel op zich meer, maar een middel om het doel te halen."

Bij Patijnenburg kunnen alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terecht. Denk daarbij niet alleen aan mensen met een beperking. "We moeten ons realiseren dat er altijd een doelgroep is die kan terugvallen op Patijnenburg, die dus bij ons aan het werk kan. Maar denk ook aan vroegtijdige schoolverlaters of statushouders."

Samenwerking

Patijnenburg werkt samen met diverse partners in Westland. "Maar ook met het onderwijs gaan we die samenwerking verder vormgeven. En met alle bedrijven die we aan ons hebben gebonden. Het wordt echt wel een samenwerkingsverband tussen Patijnenburg en de hele omgeving in het Westland. Dat lijkt me een hele mooie ontwikkeling en uitdaging."

Nu de nadruk minder ligt op productiewerk, kunnen medewerkers wat Van Diemen betreft ook in andere branches aan de slag gaan. "Daar heb ik nog niet een heel uitgekristalliseerd beeld van, ik moet het Westland, Patijnenburg en de werkgevers nog goed leren kennen. Maar wat mij betreft zijn energietransitie, klimaatadaptatie, tuinbouw allemaal aspecten waar we het over kunnen hebben."

Beluister het hele gesprek met Ruud van Diemen:

De hoofdkoers naar het nieuwe Patijnenburg bestaat uit de volgende punten:
1. Het uitbouwen van de functie van sociaal ontwikkelbedrijf. Ambitie is dat alle groepen die tijdelijk of langer bij Patijnenburg zijn, zich kunnen ontwikkelen op algemene werknemersvaardigheden en functie/vakvaardigheden. Het doel is dat zij zowel binnen als buiten Patijnenburg een zo passend mogelijke baan kunnen vervullen.

2. Samenvoegen Werkbedrijf en het onderdeel Re-integratie.

3. Meer inzetten op ontwikkelbanen. Dit is voor die inwoners die nu nog niet in dienstverband bij een werkgever kunnen werken, maar later misschien wel. Zo werkt Patijnenburg aan het doel om zoveel mogelijk mensen te laten werken. Dit helpt hen in het gevoel van waardering en om mee te kunnen doen aan de samenleving.

4. Er wordt gesproken om de huidige productieactiviteiten om te zetten naar een diversiteit van leerwerklijnen. Hierbij wordt het werk afgestemd op wat een kandidaat kan of andersom. Deze leerwerklijnen bieden veel ontwikkelingskansen. Zo zetten Patijnenburg de beweging in van productiebedrijf naar leer-ontwikkelbedrijf.

5. De dienstverlening van Patijnenburg wordt uitgebreid naar andere (een brede set aan) doelgroepen, zoals statushouders, jongeren, schoolverlaters Pro/VSO, GGZ-cliënten en klanten van het UWV. Hiermee verbreedt Patijnenburg de basis voor de organisatie.