Archief
SignBiblio

SignBiblio

Hoekenezen gaan toch profiteren van nieuwe windmolens Hoeksebaan

Inwoners van Hoek van Holland delen straks mee in de winst van nieuwe windmolens in het dorp. Dat is de uitkomst van een motie die is ingediend in de gemeenteraad van Rotterdam.

De motie, ingediend door VVD, D66, SP en ChristenUnie, was een reactie op eerdere berichtgeving van de WOS. De dorpsraad beklaagde zich erover dat Hoek van Holland geen enkel profijt heeft van de bestaande windmolens. De vier partijen vinden het niet meer dan redelijk dat - als de bewoners en ondernemers niet kunnen profiteren van de stroom die opgewekt wordt door de nieuwe windmolens - inwoners wel kunnen profiteren in de vorm van winstdeling. Het voorstel is met een ruime meerderheid (31-11) aangenomen.

"Bewoners en ondernemers waren in de veronderstelling dat zij profijt zouden hebben van de nieuwe windmolens. Bovendien maken ondernemers zich zorgen of er in de toekomst wel genoeg stroom beschikbaar is", zegt VVD-raadslid Marike Abrahamse. "Ook kunnen de windmolens overlast veroorzaken bij bewoners. Het is oneerlijk als de bewoners en ondernemers dan alleen de lasten van windmolens krijgen en niet de lusten. Daarom zijn we als VVD heel blij dat door ons voorstel bewoners en ondernemers ook mee gaan delen in de winst."

"Ik ben het helemaal met u eens en zo spreken we ook met de leveranciers van windmolens dat het ontzettend belangrijk is", liet wethouder Chantal Zeegers reageren. De winstdeling voor inwoners en ondernemers wordt straks vastgelegd in het contract voor de aanleg van nieuwe windmolens in de Hoeksebaan. Ook moet het college aan de raad rapporteren hoe dit per nieuwe windmolenlocatie wordt ingevuld. De financiële waarde van de opbrengsten van de nieuwe windmolens zouden dan ingezet kunnen worden om waarde voor de bewoners te creëren.

Tijdens de raadsvergadering gaf Leefbaar Rotterdam aan dat zij tegen de motie zouden stemmen, omdat de fractie de motie voorbarig vindt omdat de windmolens er nog niet staan en omdat je eventuele gevolgen voor de gezondheid niet kunt afkopen. 50Plus stemde ook tegen de motie omdat die partij sowieso tegen de windmolens langs de Hoeksebaan is.