Archief
WOS

WOS

Duizenden dozen tomaten verduisterd door medewerkers kweker Maasdijk

Achter de rug van hun baas zouden twee medewerkers van een kwekerij in Maasdijk tomaten door hebben verkocht aan een ander bedrijf. Meer dan 5.000 dozen zouden ze samen hebben laten verdwijnen om daaraan te verdienen.

Zelf ontkenden ze dat. Maar de Haagse politierechter veroordeelde het tweetal donderdag tot een taakstraf, meldt mediapartner Omroep West.

Zonder afleverbon werden pallets met tomaten ingeladen en naar een groothandel gebracht. Dat gebeurde tussen oktober en november 2019 niet één, maar vijf keer. De twee, de 36-jarige Sandro S.F. uit Maassluis en Christiaan S. (28) uit 's-Gravenzande, hadden beiden een leidinggevende functie. Ze liepen dagelijks tussen de dozen en de vrachtauto’s, maar zeiden niks te weten van de verduistering.

Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan en voor detective te spelen.

Christiaan S.

De 28-jarige S. beweerde dat hij per toeval de geheime verkoop ontdekte na een vreemd telefoontje. "Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan en voor detective te spelen. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. Het heeft mezelf in een verkeerd licht geworpen."

Verkoop voor lagere prijs

Het telefoongesprek ging over de koop van tomaten tegen een lagere prijs, zei hij. S. kreeg naar eigen zeggen een adres en ging naar de groothandel toe. Maar hij zou het verkeerde bedrijf binnen zijn gewandeld. "Ik heb gevraagd of ze tomaten verkochten, maar daar wisten ze niks vanaf. Toen ben ik weer weggegaan."

Maar door dat gesprek kwam het balletje wel aan het rollen bij de kwekerij in Maasdijk. De groothandel nam contact met hen op en zei dat er een medewerker een aanbod had gedaan. Die zei doosjes tomaten te verkopen voor 2,50 euro. "Dat is niet waar", reageerde de verdachte. "Ik deed geen aanbod, maar stelde een vraag. Dat was voor mijn eigen onderzoek."

'Nooit dozen zonder bon'

Tijdens de rechtszaak zei S. niets af te weten van de pallets die zonder afleverbon werden ingeladen. "Ik was soms niet eens aanwezig als het gebeurde." Ook de Maassluizer beweerde geen aandeel te hebben in de verkoop. "Ik heb nooit iets gemerkt dat er dozen werden ingepakt zonder bon. Maar ik was dan ook niet constant bij de leveringen aanwezig."

De rechter vroeg hen hoe het kan dat de twee vaak aanwezig waren op het moment dat de tomaten verdwenen. "Ik liep daar twintig tot dertig keer per dag rond", zei Sandro S.F. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe de verdachte uit Maassluis zelf twee pallets inlaadde in de vrachtwagen. "Dat kan niet kloppen. Wij kwamen nooit in de vrachtwagens."

Andere collega de schuld gegeven

Hij gaf een andere collega de schuld. "Dat is het enige wat ik me kan bedenken. Hij was mijn assistent en nam steeds meer taken van me over. Niemand wist zoveel van de praktijken als hij, Christiaan en ik."

Maar dat verhaal ging er niet in bij de aanklager. Hij vertelde dat twee medewerkers van het bedrijf aan wie de tomaten werden verkocht, bij de politie hebben verklaard dat ze het geld contant aan Sandro gaven. Daarnaast herkenden ze hem op een foto. Ook de verklaring van de andere verdachte klopt volgens het OM niet.

Taakstraf voor beiden

De officier van justitie eiste tegen beide mannen een taakstraf van 200 uur. "Ze gingen op geraffineerde wijze te werk. Het is dankzij het andere bedrijf dat hen een halt is toegeroepen. Ze hebben het vertrouwen van hun werkgever ernstig beschadigd, maar tonen geen enkel berouw."

Ook de rechter vond beide verdachten schuldig. "Het kan niet dat je achter de rug om van je werkgever probeert er zelf beter van te worden." Ze verlaagde de geëiste taakstraf wel naar 150 uur, omdat de verduistering al enige tijd geleden, in 2019, heeft plaatsgevonden.

Categorieen:
Nieuws 112 Maasdijk Westland