Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Minder elektriciteit en gas naar tuinbouw in 2022

Door de energiecrisis heeft Netwerkbedrijf Juva, het moederbedrijf van Westland Infra, in 2022 aanzienlijk minder elektriciteit en gas geleverd aan de glastuinbouw. Dat blijkt het uit het jaarverslag van Juva.

"Begin 2022 zette de stijgende trend uit 2021 van de energiekosten verder door. Het was een voorbode van wat zou gaan gebeuren, nadat de oorlog in Oekraïne was begonnen eind februari. De energieprijzen bereikten onvoorstelbare recordhoogtes in het tweede halfjaar", schrijft directeur Frank Binnekamp. "Voor de glastuinbouw, een voor NV Juva belangrijke klantengroep, waren de gevolgen enorm. Met name de belichte teelt bleek, met de hoge elektriciteitsprijzen, moeilijk economisch haalbaar en schaalde in grote mate af. Het gevolg was een sterk dalend transportvolume elektriciteit en daarmee dalende transportinkomsten voor ons. Ook het getransporteerde volume gas nam sterk af."

Binnekamp spreekt over een 'niet eenvoudig' 2022. Mede door in te grijpen in de kosten, is wel winst gemaakt. Het bedrijfsresultaat is 15 miljoen euro, waar dat in 2021 10 miljoen euro was.

'Duurzaam energiesysteem'

Door de oorlog in Oekraïne is de energietransitie in 2022 in een stroomversnelling gezet. Juva ziet als grootste uitdaging voor de komende decennia om de huidige energievoorziening om te vormen naar een 'duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem'. "Nog nooit was het einddoel zo duidelijk: de CO2-uitstoot terugbrengen naar 0 in 2050. Daar kunnen zowel nieuwe energiesystemen als ook onze eigen consumptie aan bijdragen."