Archief
Gemeente Midden-Delfland

Bezwaren tegen woningbouwplan Tramkade van tafel

Het woningbouwproject 'Wonen op de Zuidhoorn' aan de Tramkade in Den Hoorn mag er definitief komen. Omwonenden waren in beroep gegaan tegen de plannen, maar de Raad van State heeft hen in het ongelijk gesteld.

Het project ligt vlak naast de Tramkade 9a en grenst aan de Zuidhoornseweg. Er komen zes woningen: twee, grondgebonden, vrijstaande woningen en vier huurappartementen. Het initiatief komt van het bedrijf Benfried. De gemeenteraad van Midden-Delfland gaf in september 2021 al groen licht voor de plannen.

Verkeersveiligheid

De omwonenden maakten zich bij de hoogste bestuursrechter vooral zorgen om de verkeersveiligheid. De huidige ontsluiting van de woning Tramkade 9a naar de Zuidhoornseweg verdwijnt. Die weg geldt als een drukke doorgaande route tussen de Woudseweg/A4 en het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Een verkeerskundig bureau heeft geadviseerd om niet nog meer 'verkeersbewegingen' toe te voegen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van het fietspad tussen de Tramkade en de Tanthofkade en voor een deel van het fietspad tussen de Zuidhoornseweg en de Tanthofkade. De omwonenden noemen dit niet veilig.

De Raad van State geeft de gemeente Midden-Delfland gelijk. "De raad heeft op de zitting toereikend toegelicht dat het onderzoek voldoende inzicht geeft in de afwikkeling van het verkeer van en naar het plangebied en dat er op basis van het verkeersadvies voldoende maatregelen kunnen worden genomen om bij de ontsluiting van het plangebied een veilige verkeerssituatie te bewerkstelligen."