Archief
Rijnmond

Metro naar zee is een regelrechte hit

De soap rondom de Hoekse Lijn duurde zes jaar, met vertraging op vertraging en een uit de hand gelopen budget. Maar de 'Metro aan Zee' deze zomer eindelijk een feit.

Het wachten wordt ruimschoots beloond, want zowel reizigers, strandeigenaren als de RET zijn laaiend enthousiast over de metrolijn.

Op 31 maart 2023 vertrok de allereerste metro van station Blaak naar station Hoek van Holland Strand. Matthieu van den Assem, eigenaar van beachclub R Port, ziet sindsdien een forse toename van bezoekers. Niet alleen in de weekenden, maar ook doordeweeks.De strandclubeigenaar is dolblij met de lijn. "Zowel in omzetcijfers als in lol is er alleen maar surplus." De beachclub boert dus lekker sinds de opening. “Ik denk dat het niet gek is om te zeggen dat we wel 20 procent hoger zitten qua omzet.”Ook niet onbelangrijk: personeel vinden gaat hem veel makkelijker af. "Het is nu aantrekkelijker voor personeel om hier te komen werken vanuit Rotterdam. Dat is alleen maar positief, want daardoor is mijn personeelspool groter geworden."

Champions League-horeca

Af en toe is het flink aanpoten voor de beachclub. Maar nu er meer personeel beschikbaar is, 'kan ik dat goed opvangen', zegt Van den Assem. "Daardoor brand je minder snel op", zegt hij tegen mediapartner Rijnmond. “Je hebt een beter team staan dat je meer kunt bieden. Je kunt veel beter klaarstaan voor drukte dan voorheen." Zo'n volle tent is voor hem juist een droom. “Daar hebben we heel lang op gewacht. Het is Champions League-horeca op het strand. ”Nog een voordeel: klanten blijven langer op het strand hangen sinds de komst van de metrolijn. “Ze kunnen later weg van het strand en meer nuttigen, dus dat is ook goed." Op dit moment gaat de zaak nog om 10:00 uur dicht. “Als het deze zomer nog drukker en zwoeler wordt, blijven we langer open.”

Opsteker voor RET

Ook exploitant RET is dik tevreden met de Hoekse Lijn. “Hij rijdt als een zonnetje", reageert woordvoerder Rolf Harbers. "We horen echt super enthousiaste reacties. Van mijn buurvrouw tot mensen op Twitter en van reizigers tot onze collega’s."Afgelopen weekend vervoerde de RET maar liefst 15 duizend strandgangers. Ook de cijfers sinds de opening spreken voor zich: 120 duizend mensen stapten uit bij station Hoek van Holland Strand. "Het tikt lekker aan. Een opsteker voor de reizigers en voor de RET", vindt Harbers.Het vervoersbedrijf kon het goed gebruiken, de totale reizigersaantallen vallen dit jaar enorm tegen. “We hebben een zware tijd gehad met corona. Het is hartstikke fijn dat er nu ook weer mooie ontwikkelingen zijn, deze metro maar ook het inchecken met de betaalpas."

Er zijn volgens Harbers geen kinderziektes. Ook een opsteker, na alle ellende bij de aanleg van de lijn. De RET trekt lessen uit de klachten van reizigers. Afgelopen zaterdag waren sommige metro's wel héél druk, omdat de vervoerder met enkele treinstellen reed. Dat gaan ze dus niet meer doen. Harbers: "In het weekend kunnen we bovendien opschalen als dat nodig is."