Archief
WOS/Bart van der Helm

WOS/Bart van der Helm

QR-codes bij begraafplaats: 'Zo komt het graf tot leven'

Op de algemene begraafplaats in Hoek van Holland zijn afgelopen woensdag een aantal bordjes met daarop QR-codes onthuld naast graven. Als je met je telefoon deze codes scant, word je naar de website van het Historisch Genootschap gestuurd. Hier staat het verhaal van de overledene die in het graf ligt.

Simon Mostert kwam met dit idee nadat hij er op internet over had gelezen. "Ik ben ook nog in IJsselmonde op een begraafplaats geweest waar ze dit hebben", vertelt Mostert. "Maar daar was het niet heel goed gedaan, de bordjes waren van slechte kwaliteit en als je de code scant, staat er alleen maar wie er begraven ligt."

Mostert was geïnspireerd door dit idee, maar wilde het in Hoek van Holland wel beter aanpakken. Zodoende ging hij op zoek naar de verhalen achter een aantal overledenen die op de begraafplaats in Hoek van Holland liggen. Zo kwam hij bijvoorbeeld terecht bij het familiegraf van de familie Griep. Deze familie was aan boord van sleepschip de Maja dat op 28 december 1945 gezonken is.

Enige overlevende

Bij het familiegraf staat een van de vijf bordjes met daarop een QR-code. Dit bordje is woensdag onthuld door een van de overlevenden van de ramp met de Maja, een dochter van het gezin dat destijds aan boord was. "Zij heeft mij het hele verhaal nog een keer verteld, en dat is echt heel indrukwekkend. Als je dat hoort, krijg je kippenvel", Aldus Mostert.

"En nu kun je het hele verhaal van de Maja lezen als je met je telefoon deze code scant", zegt Mostert wijzend naar het bordje met de QR-code. Mostert is erg trots en blij dat hij dit met het Historisch Genootschap Hoek van Holland heeft kunnen waarmaken. "Het is misschien raar om te zeggen, maar op deze manier komen de graven echt weer tot leven."