Archief
Thierry Schut

'BoekStart' bij alle kinderopvanglocaties in Westland

Alle kinderopvangen en peuterspeelzalen in Westland maken vanaf nu werk van voorlezen. Donderdag sloten de laatste instellingen zich aan bij het Convenant Taalnetwerk Jong Westland.

Naast Okidoki, Kwest, Simba, De Lange Keizer en Partou zijn nu ook 2samen en Tiktak, Eigenwijs, Blocky en Beregoed aangesloten. Zij bieden nu allemaal het programma BoekStart aan. Dit programma is ontwikkeld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ter bevordering van voorlezen en taalontwikkeling bij jonge kinderen. Zo komen de kinderen via de kinderopvang in aanraking met boeken en voorlezen, waardoor de woordenschat van de kinderen wordt vergroot en hun taalontwikkeling gestimuleerd.

Al vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk voor kinderen. "Het stimuleert niet alleen de taalontwikkeling en de fantasie, maar vergroot op een heel natuurlijke manier de woordenschat", legt Gonneke Wegner, projectcoördinator Basisvaardigheden Jeugd bij Bibliotheek Westland, uit. "Door steeds weer nieuwe verhalen aan te beiden, komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden. Daarnaast neemt de focus en concentratie toe en wordt de fantasie geprikkeld." Jonge kinderen die elke dag worden voorgelezen hebben een grotere woordenschat als zij naar de basisschool gaan.

Westland voorloper

In Westland zijn dus alle kinderopvangen en peuterspeelzalen aangesloten bij BoekStart. De gemeente loopt daarin voorop, samen met grote steden als Venlo en Groningen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland