Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

Lokale hittegolf in Hoek van Holland, nog nooit eerder zo vroeg gemeten

In Hoek van Holland tikt de temperatuur dinsdagochtend voor de vijfde dag op rij de 25 graden aan. Daarmee is een lokale hittegolf een feit. Het is voor het eerst sinds de metingen in 1971 dat zich zó vroeg in de zomer een hittegolf voordoet.

Hoek van Holland kent vanaf 1975 zeven verschillende hittegolven. Voor een hittegolf is een aaneengesloten periode van minimaal vijf dagen met een minimumtemperatuur van 25 graden nodig. Op drie van die dagen moet het ook minimaal 30 graden zijn.

De eerste hittegolf in Hoek van Holland vond plaats in begin augustus 1975, met 34,5 graden als de hoogst gemeten temperatuur. Daarna volgden er nog hittegolven in 1997, 1999, 2006, 2019, 2020 en 2022. Maar het is nog nooit gebeurd dat de hittegolf al in juni was. De vroegst gemeten hittegolf hiervoor was in de eerste week van juli in 2006.

Drukte op het strand

Vanwege het lekkere weer stroomde het strand van Hoek van Holland afgelopen weekend vol. De RET vervoerde zaterdag en zondag meer dan 15.000 reizigers naar het strand. De Rotterdamse vervoerder had vanwege de te verwachte drukte extra metro's ingezet. Meer reizigers hebben waarschijnlijk de metro gepakt, omdat een deel van de A20 was afgesloten voor werkzaamheden.

Wij namen maandag een kijkje op de Westlandse stranden.