Archief
D66/Alyssa van Heyst Fotografie

Wethouder Oderwald zoekt nog naar woning in Midden-Delfland

Het is wethouder Melanie Oderwald nog niet gelukt om een woning te vinden in de gemeente Midden-Delfland. Dat blijkt uit een brief die zij heeft gestuurd aan de gemeenteraad.

Oderwald is sinds bijna een jaar wethouder in Midden-Delfland. De Gemeentewet schrijft voor dat wethouders moeten wonen in de gemeente waarin zij werken. Indien dat niet het geval is, kan de gemeenteraad een ontheffing verlenen voor (telkens) één jaar.

De D66-politica is opgegroeid in Schipluiden, maar al geruime tijd woonachtig in Delft. Daar zat zij eerder ook in de gemeenteraad. Na haar installatie als wethouder in Midden-Delfland in juli vorig jaar gaf zij aan, dat zij en haar gezin overwogen om te verhuizen naar Midden-Delfland. "Helaas is het vinden van een geschikte woning in deze gemeente moeilijker dan verwacht", schrijft zij.

"Hoewel ik mij niet in Midden-Delfland heb gevestigd, voel ik mij sterk verbonden met deze gemeente en haar inwoners", staat verder te lezen in de brief. En: "Dagelijks leg ik met plezier de fietstocht van 6 kilometer naar het gemeentehuis af, want Midden-Delfland ligt diep geworteld in mijn hart."

De gemeenteraad wordt deze maand gevraagd om Oderwald opnieuw een ontheffing van een jaar te geven.

Voskamp

Van de drie wethouders is alleen Wendy Renzen (Maasland) woonachtig in Midden-Delfland. Fred Voskamp, die eerder dit jaar werd geïnstalleerd als vervanger van Frank ten Have, woont in Maassluis. Hij gaf eerder in de WOS-talkshow Aan Tafel aan 'voorlopig' niet op zoek te zijn naar een huis. "We wonen heel leuk op een mooie plek in Maassluis, ik ga op de fiets naar Midden-Delfland. Dat is allemaal prima te bereiken. Maasland is dichterbij dan vanuit Den Hoorn", zei hij toen.

"Vanuit Midden-Delfland is het ook wel wat meer gewoon dat een wethouder van buiten komt", verwees Voskamp naar eerdere colleges. Zijn CDA-voorgangers Ten Have en Hans Horlings woonden bijvoorbeeld in Voorschoten. In 2011 stopte Ageeth van den Heuvel (woonachtig in Den Haag) als VVD-wethouder, omdat zij niet nogmaals een nieuwe ontheffing wilde aanvragen. Haar opvolger was toen Ronald Vuijk uit Delft.