Archief
WOS

WOS

Baanevenement voor nieuwkomers: 'Deze groep is heel gemotiveerd'

Talentvolle nieuwkomers in contact brengen met het Westlandse bedrijfsleven. Dat gebeurt op 4 juli in het Carlton Hotel in Naaldwijk tijdens het eerste Job Event Westland.

Het baanevenement is een samenwerking van Patijnenburg, gemeente Westland en MVO Westland. De locatie is niet toevallig het Carlton Hotel, want dat is enige tijd geleden gekocht door de gemeente. Het wordt nu gebruikt als tijdelijke huisvesting van bijvoorbeeld vluchtelingen.

"De arbeidsmarkt is gespannen. Veel ondernemers zoeken naarstig naar mensen", weet Esther Janssen van Patijnenburg. Zij is deze week te gast in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Wij weten dat een hele grote groep mensen graag wil werken en toch die arbeidsmarkt niet bereikt."

"Met dit event willen wij deze mensen koppelen aan werkgevers, omdat vooral deze groep heel gemotiveerd is en er lopen veel talenten rond. En vooral zij hebben moeite om dat kenbaar te maken", wijst Janssen op onder meer het feit dat niet iedereen de Nederlandse taal machtig is.

Vooroordelen

'Aannames en vooroordelen' spelen volgens Janssen ook een rol in het feit, dat werkgevers normaal gesproken niet zo snel in zee gaan met iemand die nieuw is in Nederland. "Veel komt voort uit cultuurverschillen", zegt ze.

Een aantal voorbeelden: "In heel veel culturen is het ongepast om 'nee' te zeggen tegen de baas, want daar heb je respect voor. Daardoor kun je een situatie op de werkvloer krijgen, waarbij de werkgever vraagt of de werknemer het heeft begrepen, iemand 'ja' zegt, maar 'nee', bedoelt."

"Een ander voorbeeld is dat we op de Westlandse arbeidsmarkt houden van doorpakken en hard werken. Dan vraag je om een proactieve houding en initiatief nemen. Ook dat is niet overal hetzelfde. In andere culturen wacht je tot je een opdracht krijgt. Dus heb je het eerste gedaan, dan ga je niet automatisch het tweede doen." Volgens Janssen ontstaat door dit soort cultuurverschillen een negatief beeld.

Parels

"Er lopen heel veel parels rond met heel veel motivatie, vooral dat. Want de trots is groot", vervolgt Janssen. "Ze hebben heel veel skills, maar die komen op hun cv niet goed naar voren. Een werkgever wil graag op een cv zien wat iemand kan en in een gesprek horen hoe iemand dat gaat doen. Dat is een groot struikelblok voor iemand die op zijn cv niet kan tonen wat hij of zij kan en het ook niet kan tonen."

Tijdens het Job Event komen werkgevers en nieuwkomers met elkaar in contact. Uniek is dat de werkgevers zich moeten presenteren aan de werkzoekenden en niet andersom.

In de WOS-talkshow Aan Tafel vertelt Esther Janssen meer over het baanevenement. De uitzending is vanaf vrijdagavond 18.00 uur te zien op WOS TV en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland