Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Oude kleding hergebruiken: 'Je kunt er iets anders van knutselen'

Leerlingen van de Montessorischool in Naaldwijk kregen dinsdag les in het hergebruik van kleding. Die les werd gegeven door het Westland Natuur en Techniek Web (WNTWeb).

"Ik ben een shirt aan het maken. Nee, mooi aan het maken", legt een van de kinderen uit. De jongen vond het shirt namelijk niet zo mooi. Gastdocent Laura Sharp van het WNTWeb legt uit: "De les gaat over de duurzaamheid van kleding. De kinderen kunnen van alles maken van hun oude kleding. Zo leren ze om bewust om te gaan met kleding en de kledingberg kleiner te maken."

De les had direct al resultaat: "Ik heb geleerd dat je kleding niet direct weg hoeft te gooien, maar je kunt het bijvoorbeeld ook doorgeven aan je nicht." Een ander kind beaamt de levensles en heeft ook geleerd dat je kleding kunt doorgeven aan anderen. "Of je gaat er mee knutselen." Een andere optie is wel weggooien: "maar dan moet je ervoor zorgen dat er andere kleding van wordt gemaakt."

(Tekst gaat onder de video verder)

Circulariteit is echt nodig vindt de gastdocent. "In 2050 gaan we de ciculaire wereld in en deze kinderen gaan daar in werken. Ze leren door de lessen wat circulariteit inhoudt. En het is fantastisch dat ze zien dat ze daar zelf aan kunnen bijdragen."

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Afval is de nieuwe grondstof.