Archief
WOS

WOS

Laatste kans jongeren voor gratis HPV-vaccin: 'Kom gewoon!'

Het is de laatste kans voor jongeren tussen de 18 en 26 jaar om het HPV-vaccin gratis te halen. Vorige week is de campagne 'Mis 'm niet' van start gegaan, bedoeld om zoveel mogelijk mensen over te halen alsnog die vaccinatie te halen. Maar waar is het voor nodig?

"Het vaccin helpt te beschermen tegen het HPV-virus. Dat virus is seksueel overdraagbaar en je merkt er niets van zodra je het hebt. Maar het kan wel leiden tot zes verschillende soorten kanker." legt Ingrid Ligthart, projectmanager bij GGD Haaglanden, uit. Dinsdagochtend was de priklocatie bij de bibliotheek in Naaldwijk. Mensen tussen de 18 en 26 jaar kunnen bij zo'n priklocatie zonder afspraak gratis een vaccin halen. Vijf maanden later volgt dan de tweede prik.

Tekst gaat verder onder de video.

De opkomst valt volgens Ligthart in Naaldwijk wel tegen. "We merken dat het belang onduidelijk is bij jongeren, omdat het over de lange termijn gaat. We merken dat het wel helpt als we naar ze toe komen. Maar het is lastig om deze groep te bereiken", aldus Ligthart. Ze roepen daarom jongeren op om gewoon te komen. "Het is een heel belangrijke bescherming, dit jaar is het gratis en je krijgt geen bijwerkingen van het vaccin."

Andere locaties

De komende dagen zijn de medewerkers van de GGD op andere locaties te vinden. Zo is er woensdag een priklocatie bij het stadskantoor in Delft. Meer informatie over de HPV-vaccinatie is te vinden op deze website.