Archief
WOS/Bart van der Helm

WOS/Bart van der Helm

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight verkocht aan 'uitvinders'

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn krijgt nieuwe eigenaren. Arnold en Hilde Jansen dragen eind dit jaar het stokje over, maar wel aan mensen zonder tuinbouwachtergrond.

"De kogel is door de kerk. Het is verkocht", zegt Hilde Jansen in gesprek met het WOS-radioprogramma Plus Radio. "Dat is best spannend."

Arnold en Hilde zetten de druivenkwekerij in 2022 te koop. Na ruim 40 jaar is het voor hen genoeg geweest. Opvolging in de eigen familie konden ze niet vinden. "Onze kinderen hebben hun keuze gemaakt en dat is prima", aldus Hilde. "Ze hebben het hier naar hun zin gehad, zijn zelf ouders geworden en ook hun kinderen komen hier vaak. Maar ze zeggen: 'Jullie zijn altijd aan het werk en daar hebben wij geen zin in'. We zijn heel blij dat er nu andere mensen zijn die het gaan voortzetten."

Beluister het hele gesprek met Hilde Jansen:

Uitvinders

Die nieuwe eigenaren komen uit de omgeving van Dordrecht en hebben geen tuinbouwachtergrond. Maar dat is volgens Hilde geen probleem. "Het zijn jonge mensen en ze hebben er zin in. Het zijn uitvinders; ze bedenken van alles, zijn heel handig. En ja, dat is ook wel een voorwaarde om op zo'n bedrijf als wij hebben verder te gaan. Dat vraagt ook veel zelfinzet, handigheid en inzicht. Wij zien het wel zitten met deze mensen."

"Ze zijn vorige week begonnen met krenten, komende week komen ze weer", gaat Hilde verder. " Ze komen meelopen om alvast wat mee te krijgen. Volgend jaar gaan wij ook nog meelopen om ze alle kneepjes van het vak te leren."

Zicht op nieuwe tuinen

De naam Nieuw Tuinzight blijft in elk geval bestaan. Die bestaat al heel lang. "Die is van onze overgrootvader die in 1881 zijn huis zo noemde", vertelt Hilde. "Hij had zijn tuin gebouwd in Honselersdijk aan de Strijplaan en had daar zicht op allemaal nieuwe tuinen. Daarom noemde hij het Nieuw Tuinzight."

Nog genoeg te doen

De verkoop van de tuin betekent niet dat Arnold en Hilde achter de geraniums gaan zitten. Zo verhuizen ze binnenkort naar Poeldijk. "We hebben daar een minituintje, dat is wel even slikken", zegt Hilde. "We hebben de komende tijd nog zoveel te doen: het huis inrichten, we zijn hier nog bezig om de nieuwe mensen in te werken voorlopig. En ons tiende kleinkind is vorige week geboren. We hebben echt heel veel omhanden. We zijn niet zo bang dat we niks te doen hebben, maar het zal wel heel erg wennen zijn.

Woensdag zijn wij langs geweest bij Nieuw Tuinzight om kennis te maken met de nieuwe eigenaren.