Archief
WOS/Bart van der Helm

WOS/Bart van der Helm

Baggeren in de regio: 'We vonden een keer tien kluizen'

Baggeren is belangrijk voor de doorgang van sloten en vaarten. Het Hoogheemraadschap van Delfland is er momenteel volop mee bezig. Wat is baggeren eigenlijk precies en waar is het allemaal goed voor?

Ben van Schie is toezichthouder van het Hoogheemraadschap en legt bij de Krimsloot in Hoek van Holland het nut en de noodzaak van baggeren uit. "Aan de ene kant is het belangrijk om voldoende water te kunnen afvoeren naar een gemaal. In dit geval naar het gemaal aan de Waterweg. Als er te veel regen valt en je hebt niet voldoende afvoer, dan kunnen er overstromingen ontstaan. In de zomer is het echter belangrijk om in droge perioden water in te voeren."

Je moet tijdens het baggeren met veel dingen rekening houden. "In het voorjaar heb je bijvoorbeeld te maken met beschermde vogels, zoals meerkoeten. Dan houden we rekening met verschillende voorschriften. Zo brengen we bij de meerkoet een beschermingszone aan. Die worden na de werkzaamheden direct weggehaald."

De bagger die uit deze sloten en vaarten wordt gehaald, kan voor veel doeleinden gebruikt worden. "Met schuiten wordt de bagger opgehaald en gebracht naar vrachtwagens die de bagger afvoeren naar ons depot. Daar wordt de bagger verdampt zodat het stapelbaar wordt, bijvoorbeeld voor het ophogen van tuinbouwgrond."

Er wordt niet alleen bagger uit de sloten gehaald. Soms worden de baggeraars verrast. "Een aantal jaren geleden gingen we baggeren langs een steile wand. Vanaf de kant kun je daar makkelijk dingen lozen. Daar bleken tien kluizen te zijn gedumpt. Dat was zeker bijzonder. Ze waren overigens wel leeg", sluit Van Schie zijn verhaal af.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland