Archief
WOS

WOS

Wilma (89) waterskiet al twintig jaar in Wollebrand: 'Drie keer met ambulance afgevoerd'

Ze is waarschijnlijk de sportiefste oma van Nederland. Wilma Bloemen maakt op haar 89ste nog altijd wekelijks een rondje over de waterskibaan in De Wollebrand in Honselersdijk. "Ik voel me vrij op het water."

Bloemen begon rond haar 50ste met waterskiën toen ze op vakantie was in de Beekse Bergen. "Ik stond op de camping en je mocht daar gratis waterskiën", begint ze in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Mijn kinderen waren in de puberleeftijd en amuseerden zich wel. Die zaten niet op mij te wachten, dus ik dacht: dan ga ik dat doen."

Op dat moment waren er amper waterskibanen in Nederland. Later opende er een in De Wollebrand. Daar is Bloemen inmiddels al zo'n twintig jaar te vinden. Vroeger ging dat overigens beter dan tegenwoordig. "Ik val heel vaak. En de bochten, daar heb ik ook moeite mee. Maar ik blijf het proberen en heb op mijn 89ste een rondje kunnen maken. Toen hebben ze wel de baansnelheid iets omlaag gebracht." Bloemen is vaak op zaterdag en zondag op de waterskibaan te vinden. "En soms als het heel mooi weer is ga ik ook op een woensdagmiddag."

Wilma Bloemen in 2019. De Wollebrand

Ambulance

Het gaat overigens niet altijd goed. "Ik ben al drie keer met de ambulance afgevoerd", lacht Bloemen. "Eén keer verdraaide ik mijn been en had ik mijn bovenbeen gebroken. Eén keer gleed ik uit op de steiger en had ik m'n pols gebroken en één keer kreeg ik een TIA." Maar aan stoppen denkt ze niet. "Ik vind het zo leuk."

Maar wat is er nou zo leuk aan waterskiën? "Ik loop heel slecht en op het water voel ik me vrij", zegt de waterski-oma, die ook te spreken is over de sfeer. "Ik ken alle jongens, die heb ik van kinds af aan zien opgroeien. En iedereen noemt me oma daar."

Oudste van Nederland

Bloemen denkt dat ze in Nederland de oudste vrouwelijke waterskiër is. "In Amerika is er iemand van 90, dus ik moet nog even doorgaan." Wanneer houdt het op? "Ik weet het niet. Het gaat nu al niet zo goed meer met bochten en zo, maar ik kom nog wel een eindje."

In 2019 werd het grasveldje bij De Wollebrand omgedoopt tot Wilma Bloemen Park.

Tips van een 89-jarige

De eigenaren van De Wollebrand zijn maar wat blij met Bloemen. "Het is zeker bijzonder en altijd een genoegen om haar te zien als ze aan komt lopen", zegt Judith Zwinkels van De Wollebrand. "Ze kent alle vaste wakeboarders, maar ook beginners geeft ze nog tips. Daarvan zijn er vast een aantal die kijken: 'Ok, geeft u mij een tip?'. Maar als ze die opvolgen, dan gaan ze als eerste door de bochten en maken ze een heel rondje."

"Ik denk dat je Wilma niet blijer kunt maken dan om haar nog steeds te laten waterskiën. En we letten altijd extra goed op als ze er is."

Het hele gesprek met Wilma Bloemen zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

In 2019 maakte mediapartner Omroep West de volgende reportage over Wilma Bloemen: