Archief
Gebiedsontwikkeling De Driesprong

Gebiedsontwikkeling De Driesprong

Ingreep provincie: bij Driesprong mogen in de categorie 'sociaal' uitsluitend huurwoningen

De provincie Zuid-Holland eist dat er in bestemmingsplan De Driesprong in Kwintsheul in de categorie 'sociaal' uitsluitend huurwoningen en géén koopwoningen worden gebouwd.

Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie direct na Pinksteren aan de gemeenteraad van Westland laten weten.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan in de raadsvergadering van 19 april is een amendement (wijzigingsvoorstel) aangenomen dat was ingediend door de drie coalitiefracties. Daarin werd overwogen dat de provincie bij het stellen van eisen heeft gesproken over zeker 30 procent sociale woningbouw. "De provincie heeft bij het stellen van deze voorwaarde echter géén onderscheid gemaakt tussen sociale huur- en sociale koopwoningen", staat in het amendement.

GS accepteert de door de raad aangenomen wijziging evenwel niet. "Hiermee wordt een inbreuk gemaakt op het provinciaal belang van voldoende sociale huurwoningen. Niet alleen is nu de mogelijkheid daar om 33,2 procent sociale huur toe te staan maar ook sociale koop."

"Dit terwijl de provincie juist haar medewerking heeft verleend aan deze planontwikkeling onder voorwaarde dat er minstens 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd, zoals in het ontwerpbestemmingsplan was opgenomen. De verruiming van de planregel kan tot gevolg hebben dat er minder of geen sociale huur wordt ontwikkeld in het plangebied en dat vinden wij, gelet op tekorten aan sociale huurwoningen in uw gemeente niet aanvaardbaar", aldus GS.

Taakstelling bouw sociale huurwoningen

De provincie schetst in de brief het volgende beeld van de bouw van sociale huurwoningen:
In de periode 2019-2029 dient Westland 1.800 sociale huurwoningen te bouwen. Hiervan zijn er 281 gerealiseerd in de periode 2019 t/m 2021.
In de op 24 februari 2023 door GS vastgestelde regionale woningbouwprogrammering staan voor 2022 t/m 2030 in de gemeente Westland 1.420 sociale huurwoningen gepland (waarvan 63 op de locatie De Driesprong).
"Hiermee stellen we vast dat de gemeente Westland niet kan voldoen aan de afspraak om 1.800 woningen te realiseren, immers 281 sociale huurwoningen zijn inmiddels gerealiseerd en 1.420 sociale huurwoningen zijn gepland. Dit geeft een totaal 1.702 sociale huurwoningen en de benodigde 1.800 wordt niet gehaald", is de rekensom in het Provinciehuis.

Om die reden vindt de provincie nu het geven van een zogeheten 'reactieve aanwijzing' noodzakelijk, omdat uit bovenstaande beeld duidelijk wordt dat er reeds achterstanden zijn op het door GS aanvaarde regionale woningbouwprogramma. "Bij het wijzigen van het bestemmingsplan door middel van het aangenomen amendement heeft de gemeenteraad onvoldoende gemotiveerd waarom binnen de periode van 2022 tot en met 2030 buiten de locatie de Driesprong elders in de gemeente Westland voldoende sociale huurwoningen kunnen worden gerealiseerd."

Herziening Omgevingsbeleid

GS merkt verder nog op, dat voorafgaand aan de vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan een herziening van het Omgevingsbeleid en de Verordening (Module Wonen Werken en Werelderfgoed ter inzage heeft gelegen (van 10 maart tot en met 21 april).
"Hierin wordt het provinciaal beleid met betrekking tot het zorgdragen voor voldoende sociale huurwoningen bestendigd en verder verstevigd. Hierin is onder artikel 6.10h lid 1 van de ontwerp-herziening nogmaals herhaald dat een bestemmingsplan met de functie wonen voorziet in voldoende sociale huurwoningen. Onder voldoende wordt in ieder geval verstaan 30 procent of wat hierover is vastgelegd in de geldende regionale woonvisie of woningbouwprogramma.
De gemeenteraad heeft met de gewijzigde vaststelling onvoldoende geanticipeerd op deze beleidsontwikkeling en dit provinciaal belang onvoldoende in haar belangenafweging betrokken",

Indien de gemeenteraad het niet eens is met de aanwijzing van de provincie kan beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland