Archief
WOS

Oprichtster Okidoki met pensioen: 'Wethouder had bij start weinig vertrouwen'

Na meer dan dertig jaar betrokken te zijn geweest bij kinderopvangorganisatie Okidoki gaat Margreet van der Poll met pensioen. Afgelopen week nam ze afscheid. "Ik voelde ontzettend veel warmte", zegt zij in de WOS-talkshow Aan Tafel.

Van der Poll nam in 1992 met twee anderen het initiatief voor de start van professionele kinderopvang in ’s-Gravenzande. Daarvoor was zij nog wijkverpleegkundige. "Ik had drie kinderen en ik kon geen opvang vinden. Er was wel een klein kinderdagverblijf in de Zeestraat, maar die was niet open op de tijden waarop ik werkte." Toen zij dit probleem met andere ouders besprak op het schoolplein, bleek dat anderen er ook last van hadden.

Samen met Carlieke van Staalduinen en Tilly Bos kwam Van der Poll met het initiatief om zelf een organisatie op te zetten. Het Rijk zorgde voor de nodige financiering. "De gemeente wilde meedoen, want het kostte hen geen gulden."

Weinig vertrouwen

Om daadwerkelijk te kunnen starten moest er wel flink geklust worden. "We zaten in een woonhuis, met daarnaast een winkel met een enorm grote koeling achterin. Dat moest helemaal verbouwd worden voor drie groepen."

De toenmalige wethouder had er overigens weinig vertrouwen in. "Bij de opening zei hij: 'Binnen een half jaar ben je dicht'", lacht Van der Poll, die hier later nog eens op terugkwam bij de wethouder. "Toen vond hij het wel heel erg knap." Inmiddels is Okidoki uitgegroeid naar 26 locaties, 300 medewerkers en 3.000 kinderen die worden opgevangen. "Het geheim is dat er ontzettend veel voor kinderen wordt georganiseerd, maar het grootste geheim is dat er mensen werken met ontzettend veel liefde voor kinderen."

Corona

Van der Poll was eerst nog vijf jaar secretaris van Okidoki, maar trad in 1996 aan als directeur. Daar wilde ze eigenlijk enkele jaren geleden al mee stoppen. "Toen kwam de corona eraan en dacht ik: 'eigenlijk kan ik nu niet weg'. Er was nog geen opvolger en de uitdagingen waren zo groot. Het was echt crisismanagement."

"Er is toen heel hard gewerkt door de kinderopvang. We hadden ruimere openingstijden voor de mensen die in de zorg werken, zelfs met feestdagen waren we open. De meiden hebben toen knoerthard gewerkt."

De coronacrisis was een van de uitdagingen waarmee de directeur te maken kreeg. "Er was ook een financiële crisis. Toen hebben wij een reorganisatie moeten doen, omdat er locaties dicht moesten. En nu hebben we een personele crisis. Gelukkig hebben wij een kinderopvang waar mensen graag werken, maar het is af en toe puntjes op de 'i' zetten om groepen draaiende te houden."

Het hele verhaal van Margreet van der Poll zie je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.