Archief
Envato Elements

Envato Elements

Grafkosten Midden-Delfland in top 10 van Nederland

In een onderzoek naar de kosten van begraafplaatsen staat Midden-Delfland op de zevende plek. Groningen kent de hoogste grafkosten.

In het onderzoek van uitvaartverzorger Monuta zijn in Midden-Delfland de kosten opgevraagd bij de gemeentelijke begraafplaats aan de Dorppolderweg in Schipluiden, de Hofsingel in Maasland en de Commandeurskade in Maasland. De grafkosten bedragen voor alle drie de begraafplaatsen 6.661 euro voor een looptijd van 25 jaar.

Voor een graf met een looptijd van 30 jaar op de op monumentale begraafplaats Esserveld in Groningen betaal je ruim dan 8.200 euro. De gemiddelde grafkosten van alle begraafplaatsen uit het onderzoek bedragen 3.200 euro. Zuid-holland is volgens het onderzoek met ruim 4.500 euro het duurst.

Ondoorzichtig

Grafkosten worden bepaald door gemeenten en begraafplaatsen of crematoria zelf. Per locatie zijn er allerlei verschillen over welke service is inbegrepen bij die prijs. Dat maakt vergelijken voor de consument niet gemakkelijk. Ook bepalen gemeenten de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen.