Archief
Gebiedsontwikkeling de Driesprong

Gebiedsontwikkeling de Driesprong

Gemeenteraad hunkert naar start woningbouw in De Driesprong

De gemeenteraad van Westland wil dat er snel begonnen wordt met de bouw van woningen in het gebied rondom de Driesprong in Kwintsheul. Het bestemmingsplan is woensdagavond met een grote meerderheid aangenomen.

Eigenlijk ging het in de raadsvergadering niet meer over de gebruikelijke omgevingsaspecten van een bestemmingsplan. Het ging vrijwel uitsluitend over het percentage 'sociale woningbouw'.

Volgens het oorspronkelijke bestemmingsplan en de daaraan gekoppelde overeenkomsten met ontwikkelaars moet er voor 33,2 procent aan sociale huurwoningen worden gebouwd in dit gebied, waar in totaal 218 woningen zijn voorzien.

Maar in allerlei (provinciale) regelingen wordt vaak uitsluitend de term 'sociale woningbouw' gebruikt en daaronder vallen niet alleen sociale huurwoningen maar ook sociale koopwoningen. En die sociale koopwoningen ontbreken juist in dit plan. Reden voor de coalitiepartijen GBW, VVD en Westland Verstandig om met een wijzigingsvoorstel te komen. Zij willen meer kunnen inspelen op de actuele ontwikkelingen in de markt en de behoeften van de inwoners van Kwintsheul.

Huiver

Er bestond bij een aantal andere fracties huiver om met die wijziging akkoord te gaan. Het bestemmingsplan was al vele jaren onderweg en als de provincie er op zou blijven staan, dat die 33,2 procent uitsluitend sociale huurwoningen moet betreffen, zou dit tot vertraging in de uitvoering van het bestemmingsplan kunnen leiden. En daar zit helemaal niemand op te wachten. Het gewijzigde voorstel kreeg 35 stemmen voor en 4 tegen; D66, GroenLinks en PvdA waren geen voorstander van de toevoeging van sociale koopwoningen ter gedeeltelijke vervanging van sociale huurwoningen.

Wethouder Ben van der Stee zegde toe, dat hij heel snel wil schakelen met het provinciaal bestuur om te peilen of het akkoord kan gaan met de ruimere formulering van sociale woningbouw. Dreigt er van die kant toch een blokkade te worden opgeworpen, dan zal hij dit snel kortsluiten met de gemeenteraad.