Archief

Man uit Den Hoorn cel in voor drugstransport

Een 25-jarige man uit Den Hoorn is donderdag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, voor zijn aandeel in een internationale drugstransportlijn. De zaak speelde in het West-Friese Wervershoof.

De hoofdverdachte, een 35-jarige man uit het dorp in Noord-Holland, was bezig met het opzetten van een transportlijn om regelmatig harddrugs, waaronder crystal meth, vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te kunnen brengen. Ruim een jaar lang - van januari 2020 tot maart 2021 - liet hij voorwerpen met daarin drugs door pakketdiensten vanuit Mexico en Colombia naar Nederland vervoeren. In ten minste drie gevallen lukte dit. In één geval bleef het bij een poging om 15 kilo crystal meth in te voeren. Verder trof hij voorbereidingen voor de invoer van zes andere drugspakketten.

Deze man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Bewerking en productie

Zijn kompaan uit Den Hoorn maakte zich volgens de rechtbank, samen met anderen, schuldig aan tweemaal de invoer van een onbekende hoeveelheid metamfetamine. Hij zorgde daarnaast voor de bewerking en productie van de harddrugs door in een drugslab te 'koken'. De man stond in de periode dat hij betrokken was (begin 2021) onder bewind en zat in de schuldsanering.

"Verdachte heeft [medeverdachte] geholpen met (het opzetten van) een internationale transportlijn voor metamfetamine vanuit Mexico en Colombia naar Nederland door onder andere een adres ter beschikking te stellen voor de ontvangst van een pakket met daarin metamfetamine. Daarnaast heeft verdachte de betaling voor de zending van een pakket verzorgd. Ook was het telefoonnummer van verdachte aan de zendingen gekoppeld", aldus de rechtbank.