Archief

FloraHolland lijdt verlies van 4 miljoen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in 2022 een verlies geleden van 4 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die vrijdag zijn gepubliceerd.

De voornaamste oorzaken voor dat verlies waren een afboeking van 5,7 miljoen euro op het failliet verklaarde Floriworld en 11,4 miljoen euro hogere energiekosten. Doordat er flink is bespaard op kosten, heeft de veilig het verlies wel kunnen beperken.

Het is de tweede keer in enkele jaren tijd dat het bedrijfsresultaat in de min terecht komt. In het coronajaar 2020 kwam het uit op een verlies van 5,7 miljoen euro. In 2021 stond FloraHolland 11 miljoen euro in de plus.

"In april vorig jaar sloot ik op basis van de inzichten van dat moment niet uit dat we in 2022 een groot verlies zouden maken", schrijft financieel directeur David van Mechelen. "Ondanks de sterk gestegen energiekosten en de afboeking op Floriworld hebben we het verlies weten te beperken tot 4 miljoen euro. We hebben vorig jaar forse kostenbesparingen weten door te voeren. Het huis is goed op orde dankzij ons Basics Right programma. Daarnaast hebben we aan aantal aanvullende maatregelen genomen, zoals een vacaturestop op niet-logistieke functies. Maar we hebben er tegelijkertijd bewust op toegezien dat de snelheid van strategie-implementatie er geen hinder van zou ondervinden. Afgelopen jaar hebben we 90 miljoen euro geïnvesteerd in onze toekomst, in onder meer Floriday, nieuwe logistiek, vernieuwing van IT, onderhoud van vastgoed en de ontwikkeling van Aalsmeer-Oost. Dat is 22 miljoen meer dan in het jaar ervoor."

Energiekosten

De opgelopen energiekosten zorgde niet alleen bij de veiling voor problemen, ook bij kwekers. Het aantal verhandelde producten nam met 7 procent af, voornamelijk door die hoge gasprijzen.

De sierteeltsector heeft de ambitie om op termijn CO2-neutraal te worden. Dat vraagt om forse investeringen op het gebied van wind- en zonne-energie, geothermie en gebruik van restwarmte van de industrie. Directeur Steven van Schilfgaarde maakt zich wat dat betreft zorgen over het kabinetsbeleid. "De plannen van het kabinet voor aanpassing van energieheffingen voor de glastuinbouw hebben grote financiële gevolgen voor onze sector. Wageningen Universiteit berekende dat de glastuinbouw op basis van deze maatregelen vanaf 2025 een enorme lastenstijging te wachten staat. Voor de sierteelt gaat het jaarlijks om honderden miljoenen extra."

"Het kabinetsbeleid staat daarmee de noodzakelijke investeringen in de energietransitie in de weg. Juist in deze fase. De internationale positie van de Nederlandse sierteelt wordt hiermee onnodig verder onder druk gezet. Hetzelfde geldt voor de rol van Nederland als draaischijf van de wereldwijde sierteelt. Met alle partijen trekken we gezamenlijk op om te zorgen dat het kabinet deze voorgestelde lastenverzwaring niet doorvoert."