Archief
Pieter Verbeek/Toto Dart Kings

Pieter Verbeek/Toto Dart Kings

Dirk van Duijvenbode hikt tegen wereldtop aan

Het dartsjaar is nog jong, maar Dirk van Duijvenbode verkeert in uitstekende vorm. De Westlander voelt zich beter dan ooit. Hij boekt goede resultaten en bezet momenteel de elfde plek op de wereldranglijst.

"Het gaat goed, ik voel me lekker", begint Van Duijvenbode in gesprek met mediapartner Omroep West. Ondanks verlies in zijn laatste wedstrijd, heeft de darter het idee dat hij elke week beter wordt. "Die finale tegen Gerwyn Price had mijn hoogtepunt moeten zijn tot nu toe, maar ik miste helaas een paar matchdarts om hem te verslaan."

De 30-jarige 's-Gravenzander had inderdaad genoeg kansen om de Schotse oud-rugbyer te verslaan in de eindronde van de European Darts Open. Van Duijvenbode kwam zelfs 7-6 voor, maar miste de kans om 36 uit te gooien voor de winst. Daarna kwam enkelvoudig wereldkampioen Price terug naar 7-7 om uiteindelijk de genadeklap uit te delen in de beslissende vijftiende leg. En dat terwijl hij vol vertrouwen de finale inging na een sterke halve finale. Daarin kwam hij terug van een 6-2 achterstand en versloeg hij zijn tegenstander Rob Cross uiteindelijk met 7-6.

'Darten stopt nooit'

Nu is de Westlander voor even terug bij zijn werkgever, auberginekwekerij Van Onselen. "Doordeweeks werk ik hier gewoon nog steeds. Dat doe ik wel minder dan voorheen, maar het is nog te combineren." Wel traint Van Duijvenbode elke dag. "Darten stopt nooit."

Te druk vindt hij het dartsschema niet. "Nee ik ben het inmiddels wel gewend. Komend weekend alweer European Tour op het programma. Het is niet te druk, ik ben het gewend om zeven dagen in de week te gooien."

Elfde op de wereldranglijst

"Ik zit inderdaad in mijn beste vorm ooit", vervolgt hij. "Ook qua voeding ben ik samen met mijn team goed bezig." De darter eet nu al anderhalf jaar gezond. "Behalve op maandag, dan eet ik gewoon wat ik wil."

Momenteel staat Van Duijvenbode dus elfde op de wereldranglijst. Een prima plek, al vindt hij zichzelf nog niet tot de wereldtop behoren. "Nee dat nog niet. Ik heb wel al bewezen mij met de wereldtop te kunnen meten. Ik zit er dicht tegenaan, maar ik ben er nog niet."

Premier League

Een van de prestigieuze toernooien op de dartskalender is de Premier League. Acht van de beste spelers ter wereld bepalen onderling in 16 weken wie er kampioen wordt. Of hij zich tijdens het Premier League-toernooi van volgend jaar kan meten met de wereldtop is voor Van Duijvenbode nog maar de vraag. "De Premier League is geen doel op zich, het ligt er natuurlijk aan of ik geselecteerd word", zegt hij. De helft van de spelers plaatsen zich via de wereldranglijst, terwijl de andere vier darters worden uitgekozen door dartsbond PDC.

Van Duijvenbode is wel bezig met andere doelen voor dit seizoen. "Vooraf heb ik tegen mezelf gezegd dat ik drie vloertoernooien wil winnen, daarvan heb ik er nu al twee." De Nederlandse darter won dit jaar tot twee keer toe een Players Championship-toernooi in Barnsley. Klaar is Van Duijvenbode dus zeker nog niet. "Er is tot de zomer elke week wel iets om voor te spelen. Ik ga keihard mijn best doen en dan gaan we zien waar het eindigt dit jaar."