Archief
Historische Vereniging Maassluis

Historische Vereniging Maassluis

Biografie over drijvende kracht verzelfstandiging Maassluis

Er is een biografie verschenen over dominee Johannes Fenacolius, de drijvende kracht achter de verzelfstandiging van Maassluis in 1614. Het eerste exemplaar is overhandigd aan burgemeester Edo Haan.

Fenacolius werd in 1608 predikant in Maaslandsluis, dat toen nog bij het dorp Maasland hoorde. Dankzij zijn inspanningen lukte het om Maassluis in 1614 los te maken van Maasland. Daarnaast was hij de drijvende kracht achter de bouw van de Groote kerk.

Historicus Adri P. van Vliet heeft een biografie over de dominee geschreven. Daarin maakt hij duidelijk dat Fenacolius behalve predikant ook bestuurder, kerkbouwer en schrijver was. Afgelopen weekend, tijdens de viering van het veertigjarig bestaan van de Historische Vereniging Maassluis, is het eerste exemplaar uitgereikt aan de burgemeester.

Bouw Kleine kerk

Tijdens die bijeenkomst werd ook een tweede boek gepresenteerd, over de bouw van de Kleine kerk. Vanaf de bouw van deze kerk in 1598 zijn besluiten en bestuurlijke kwesties nauwkeurig bijgehouden door de kerkenraad. Ook Fenacolius heeft bijdragen geleverd aan dit zogenoemde Eerste Resolutieboek. Geb van Doornik heeft van dit resolutieboek een transcriptie gemaakt en deze is zowel digitaal gepubliceerd als eenmalig in boekvorm. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Koos Karssen, voorzitter van de Algemene Kerkenraad van Maassluis.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis