Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Rob van Holstein blij met statiegeld op blikjes: 'Maar nog niet genoeg'

Een leeg blikje in de prullenbak of op straat gooien, gaat je straks geld kosten. Per 1 april komt er namelijk, na de kleine drinkflesjes, ook statiegeld op de drinkblikjes.

Op een blikje wordt 15 cent statiegeld gegeven. En daar is Rob van Holstein van Clean Up Westland erg blij mee. "Maar het is nog niet genoeg", zegt Van Holstein. "Ik ben super blij dat er statiegeld op blikjes komt." Sinds het statiegeld op de kleine flesjes van kracht is, ziet Van Holstein dat heel veel drankfabrikanten extra blikjes zijn gaan produceren. Die vindt hij nu erg veel op straat.

Eigenlijk vindt hij dat 1 april veel te laat is. "Er wordt hier al dertien jaar over gesproken en in eerste instantie zou het statiegeld op blikjes al per 1 januari van kracht zijn", aldus Van Holstein.

1 april grap

Deze maatregel is volgens Van Holstein al zo vaak vooruit geschoven dat je het bijna als een 1 aprilgrap zou kunnen beschouwen. Toch gaat het echt gebeuren. Daarnaast denkt hij dat 15 cent statiegeld niet genoeg is. "We zien nu al steeds meer flesjes overal op straat, en dat komt natuurlijk doordat je zo'n klein flesje of blikje bijna altijd buiten je huis nuttigt. En schijnbaar is het dan voor veel mensen erg makkelijk om buiten op straat te gooien."