Archief
Privéfoto

Privéfoto

Studeren op latere leeftijd: Carola heeft nog heel wat in haar mars

Carola Solleveld (53) vond dankzij mbo-opleiding voldoening: "Nu is het eindelijk me time."

Carola Solleveld uit Maassluis zorgde thuis voor de kinderen, maar na twintig jaar besloot ze op haar 53ste ongepland toch een opleiding voor medisch secretaresse te volgen.

"Het was eigenlijk helemaal niet mijn plan om een opleiding te volgen. Ik ben destijds overtuigd door mijn buurvrouw. Zij werkt in een huisartsenpraktijk en vertelde mij dat ze heel hard extra personeel nodig hadden. Toen dacht ik: 'Dat is toch niks voor mij'. Ik heb toen toch ja gezegd, omdat ik mijn buurvrouw zo graag wilde helpen."

Persoonlijk contact

Voor de werkplek in de huisartsenpraktijk had Carola een opleiding nodig. Daar begon ze op 1 februari 2022 mee. "Ik vind het eerlijk gezegd best wel pittig. De studie gaat gepaard met flink wat werk." De opleiding is volledig online, dus Carola leidt geen typisch studentenleven. "Wanneer ik geen huiswerk aan het maken ben, werk ik in huisartsenpraktijk Docwerk als medisch secretaresse. Dat is een soort receptionist, maar dan met enige medische kennis. Mijn functie is daarnaast vooral gefocust op het contact met de patiënten."

Ik kan niet goed tegen bloed en andere medische dingen.

Carola Solleveld

Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht tussen Carola en haar nieuwe leven. "De eerste dag twijfelde ik nog wel. Ik kan niet goed tegen bloed en andere medische dingen, dus een huisartsenpraktijk leek me geen plek voor mij. Ik ben geen doktersassistente, dus ik heb gelukkig niet veel te maken zulke zaken. Het daadwerkelijke werk beviel mij eigenlijk heel goed! Ik leef helemaal op van het sociale deel; het persoonlijke contact met de patiënten is heel fijn."

Privéfoto

Stiekem vooruitkijken

Carola benadrukt hoe fijn het is om een opleiding te volgen, juist op latere leeftijd. "Mijn zelfbeeld is echt verbeterd sinds ik deze opleiding doe. Het geeft voldoening om te zien dat ik zeker nog wel wat in mijn mars heb. Na twintig jaar met de kinderen was het echt wel tijd voor me time."

Voor Carola is het vooral belangrijk dat deze opleiding haar toegang geeft tot een heel nieuw werkveld. "Het werk in de huisartsenpraktijk vind ik heel leuk, maar het studeren kan af en toe wel saai zijn. Ik kijk weleens stiekem verderop in het boek, wanneer ik de huidige les niet zo boeiend vind. Zo herinner ik mezelf eraan dat er ook leukere onderwerpen aankomen. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van doorzetten."

De WOS maakt een vijfdelige serie van artikelen over studeren op latere leeftijd. In Nederland ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 studenten van boven de 40 hun diploma. De komende weken lees je iedere zaterdag het verhaal van een van die 40-plussers uit onze regio.