Archief
HH Delfland

'BBB-vlaggen kunnen we misschien eind dit jaar weer gebruiken'

De verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging kan op korte termijn zomaar leiden tot nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Dat denkt althans Nieske Dijkshoorn, lijsttrekker van de BBB voor het waterschap Delfland.

"We moeten de BBB-vlaggen en spandoeken niet te veel opruimen", zegt Dijkshoorn in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Want die kunnen we misschien eind dit jaar weer gebruiken. Ik hoop het, want dan gaan we daar misschien ook een verandering zien. Vasthouden aan beleid dat niet haalbaar is, dat moet je niet doen."

Twee keer gekozen

Dijkshoorn stond bij de afgelopen 'dubbele' verkiezingen zowel op de lijst van het waterschap (als lijsttrekker) als op die van de provincie (als lijstduwer). De BBB werd bij beide verkiezingen de grote winnaar en persoonlijk haalde Dijkshoorn ook genoeg voorkeursstemmen - ruim 8.000 - om statenlid te worden. "Maar ik kies voor het waterschap, daar zit ik al veertien jaar in voor Ongebouwd (een zogenoemde 'geborgde' fractie, waar vertegenwoordigers van de boerensector in zitten, red.). Ik heb ervaring en wil graag het team meenemen om die ervaring te delen, zodat we ook als nieuwe partij wat kunnen betekenen."

"Ik heb mij iets minder verdiept in de provincie. Wel ben ik van plan om dat de komende vier jaar te gaan volgen met de fractie die er is", vervolgt de Maaslandse, die haar positie voor de verkiezingen van 2027 openhoudt.

'Realistisch waterschap'

"Wij willen een realistisch waterschap zijn", blikt Dijkshoorn vooruit op de komende jaren. "Je kunt heel veel plannen hebben, maar de belasting haal je op bij de inwoners. Dat zijn de mensen waarvoor je het moet doen. Het is heel belangrijk om te kijken: 'Wat doen we?', Wat kost het?' en 'Is het realistisch om uit te voeren?' Iedereen heeft het over het klimaat. Daar kun je heel veel in doen, maar is het nog wel realistisch om de burger dat ook door de burger te laten betalen, of zijn er andere mogelijkheden?"

Ook wil de BBB de burgers meer betrekken bij het werk van het waterschap, dat voor veel mensen onduidelijk is. "Als er een nieuw gemaal wordt geopend, worden normaal alleen ambtenaren en bestuurders uitgenodigd. Maar laat de burgers zien wat er allemaal is gebeurd. Je hoort wel eens: 'Ik zie daar een klein kastje staan, maar wat dat nou precies is?' Je moet de burger meer laten zien."

Landelijke politiek

De grote BBB-winst laat volgens medeoprichter Caroline van der Plas zien dat er veel onvrede is over het beleid in Nederland. Wat gaat de partij doen om die onvrede weg te nemen? Dijkshoorn: "Dat is een hele grote opgave. Je ziet in nieuwsberichten dat er wordt gezegd dat 'landelijk' te ver van ons afstaat. Daar moet een beweging in komen. Landelijk moet niet op een eilandje zitten."

Ik denk dat er geen wet meer doorheen kan.

Nieske Dijkshoorn (BBB)

"We geven nu een signaal. Straks zit de BBB in de Eerste Kamer. Ik denk dat er geen wet door kan vanuit de Tweede- naar de Eerste Kamer, waardoor de Tweede Kamer stilligt. Dan hoop je dat er een verschuiving komt."

"Ik hoop dat de verandering doorzet. Maar als partijen vasthouden aan 'We gaan dit toch niet doen' en je luistert niet naar wat de kiezer heeft gezegd, dan is dat het teken dat we nu verkiezingen moeten houden. Laat de BBB daar nog groter worden. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen heeft de partij weinig aandacht gegeven aan het westen. In Den Haag hadden ze maar 236 stemmen. Nu zijn het er veel meer geworden en ik denk dat het nog meer kunnen worden."

Het gesprek met Nieske Dijkshoorn zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maasland