Archief
Jan Knoppert

Jan Knoppert

Zoekende kinderen in de bosjes en een WhatsApp-groep: stokstaartjes nog steeds zoek

Kinderen van groep 7 van de Eben Haezerschool in 's-Gravenzande zijn druk op zoek naar de drie vermiste stokstaartjes. Ze zoeken alle bosjes af, maar tot nu toe hebben ze nog geen succes.

Ze zijn niet de enige, want het dorp kijkt uit naar de tropische dieren, schrijft mediapartner Omroep West. Volgens bewoners is het bijzonder lastig om ze te vangen: "Ze zijn klein en super alert. Het zijn net een soort houdini's", merkt een bewoner op.

Ze worden niet vaak gezien, maar inmiddels is in 's-Gravenzande al een WhatsApp-groep opgezet om de dieren te vinden. "Daar heb ik gelezen dat ze wel flink rondcirkelen in de omgeving. Maar waar ze precies zitten is niet te zeggen. Ze zijn natuurlijk heel klein en heel rap", vertelt een voorbijganger.

In die groepsapp houden de bewoners elkaar op de hoogte van waar de stokstaartjes gesignaleerd zijn. "Dan zijn er wel mensen die zeggen dat we het bij moeten houden waar ze zijn, om ze vervolgens te kunnen vangen."

Ontsnapt uit dierenverblijf

Een week geleden ontsnapten de diertjes uit een buitenverblijf en ze zwerven sindsdien het hele dorp af. De verzorger van de dieren vermoedt dat één van de drie beestjes in het hol zou zijn gestorven, waardoor de andere twee niet meer het hol in wilden. "Waarschijnlijk is één van de drie overleden, waardoor de andere twee vervolgens zijn ontsnapt."

De stokstaartjes hebben een tijd lang rond het verblijf gelopen, dagen later werden de dieren vervolgens gesignaleerd bij een buurvrouw. Een kilometer verderop. "De dierenambulance kwam er toen nog bij, maar die beesten zijn zo niet te vangen. Ze zijn te snel." Vervolgens spraken de verzorger en de buurvrouw af dat ze zou bellen, als de dieren weer langs kwamen. "Dan zouden we Stichting Aap aansturen, zij hebben vangkooien die we goed kunnen gebruiken. Maar tot op heden hebben we geen nieuwe signalen gehad van dat ze zijn gezien", sluit hij af.

De kinderen uit groep 7 hopen dat de dieren het overleven, juist omdat het vrij koud is voor de stokstaartjes. "Op internet staat ook dat de diertjes tropische dieren zijn. Nu is het niet echt warm, dus ze zullen het wel koud hebben", vertellen Mirthe en haar klasgenootjes.

"Maar ze zagen er gezond uit op de foto's en leken niet heel bang", gaat ze verder. De komende weken gaat zij samen met haar klasgenoten op zoek om de dieren te vinden. Maar dat kan nog best wel eens lastig worden.