Archief
WOS

WOS

'Lunchroom Bijzonder kan nu wel tegen stootje'

Lunchroom Bijzonder is nu toekomstbestendiger dan voorheen. Door een nieuwe structuur kan de horecagelegenheid makkelijker tegen een stootje, zegt directeur Miranda van Roon in het WOS-programma 'Meekijken'.

Bij Bijzonder werken mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de coronacrisis moest de lunchroom noodgedwongen sluiten, omdat het in financieel opzicht niet meer verantwoord was om open te blijven. "Door de coronatijd is het echt heel lastig geweest", zegt Van Roon. "De uitdaging was om het op een toekomstbestendigere manier anders te gaan invullen. We hebben in het Westland heel veel bedrijven die ons willen sponsoren, maar als het gat in de emmer niet gedicht wordt, dan hebben we niks."

"Nu zijn we echt een zelfstandige zorginstelling. Dus we krijgen ook een vergoeding voor de begeleiding die we bieden aan onze bijzondere collega's. Die inkomsten naast de horeca-inkomsten, maakt dat we een stabiele bron hebben waardoor we toekomstbestendiger zijn en wel tegen een stootje kunnen."

Bezorgdienst en productiewerk

Ook zijn de diensten die Bijzonder levert verder uitgebreid. In coronatijd is een bezorgdienst begonnen en die loopt nog steeds. "We merken dat er steeds meer vraag komt. Veel bedrijven weten ons te vinden als zij een vergadering hebben waar ze broodjes voor willen", aldus Van Roon. "Daarnaast zijn we productiewerk opgestart. Er zijn een aantal kwekers waar we plantenstekers voor maken, een dartgroothandel waar we werk voor doen." Ook zit er een 'bijzonder' winkeltje in het pand van de lunchroom. "Daar maken we creatieve cadeautjes voor."

"Ik voel aan alles dat we een stevig fundament hebben staan. Bijzonder gaat voorlopig niet weg hier. Ik denk dat we het alleen nog maar meer kunnen uitbreiden."

'Fijne plek'

Bijzonder is in De Lier een populaire eetgelegenheid. Maar hoe komt dat? Van Roon: "Onze collega's leven in het nu en zorgen voor een fijne sfeer. Dat in combinatie met lekker eten en een goede prijs-kwaliteitsverhouding maakt dat wij een fijne plek zijn om te komen lunchen."

De hele reportage over Lunchroom Bijzonder is woensdagavond vanaf 18.00 uur te zien in Meekijken op WOS TV. De uitzending wordt elk half uur herhaald en is ook te zien op Uitzending Gemist op WOS.nl.