Archief

Westlandse bloemen op Sint Pietersplein

Ook dit jaar zijn er voldoende sponsors om de Nederlandse bloemdecoraties voor de Paasmis in Rome te realiseren. Westlandse veredelaar Evanthia uit Monster en Kwekerij Bos Bloemen uit 's-Gravenzande sponsoren 1.500 bloemen (celosia's) voor de bloemdecoraties.

Elk jaar staat een bloemsoort op de voorgrond in de decoraties. Dit jaar is dat de Avalanche roos. In het arrangement vormen bolbloemen de basis. De snijbloemen worden daarboven verwerkt.

Nieuw leven

Nederland zorgt voor het 36ste jaar de bloemversiering op het Romeinse plein en het bordes waarop de paus zijn Urbi et Orbi uitspreekt. Vorig jaar leek daar een einde aan te komen omdat er na de coronapandemie niet voldoende sponsoren meer waren. De Friezenkerk in Rome verkreeg uiteindelijk toch voldoende geld, bloemen en vrijwilligers bij elkaar.

Documentaire

Mediapartner RTV Rijnmond maakt een vierdelige documentaire waarin de kijker wordt meegenomen in het gehele proces van selectie tot aan de opbouw op het Sint Pietersplein. De documentaire 'Bloemen voor de Paus' wordt vanaf 25 maart uitgezonden.

Friezenkerk

De Friezenkerk staat aan de voet van de Sint Pieter in Rome, op de plek waar in de vroegchristelijke tijd pelgrims uit de kustgebieden een onderkomen vonden in de buurt van het graf van de eerste apostelen. De kerk is toegewijd aan de aartsengel Michael met als tweede patroon de tamelijk onbekende bisschop Magnus. Rector Bodar draagt onder hun bescherming regelmatig de zondagse mis op voor een handvol Nederlandstalige gelovigen. De stichting 'Vrienden van de Friezenkerk' in Den Haag biedt ondersteuning aan het bedehuis. Voorzitter van de stichting is oud-VVD-kamerlid, oud-milieuminister en oud-Commissaris van de Koningin in Friesland, Ed Nijpels.