Archief
Greenport West-Holland

Greenport West-Holland

'Plantenafval waardevol voor beauty, health en farmacie'

In de glastuinbouw vinden veel initiatieven plaats op het gebied van 'biobased ondernemen'. Dit is het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen, die compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Die zijn vaak nog relatief onzichtbaar.

'De waarde van reststromen' is een serie van vijf interviews van Greenport West-Holland met ondernemers die reststromen en bijproducten gebruiken om nieuwe producten te maken. In deze aflevering vertelt Joyce Blommaart over het gebruik van bouwstenen uit planten die gebruikt worden bij de ontwikkeling van medicijnen, verzorgingsproducten en gewasbescherming.

Blommaart is projectmanager bij de Dutch Extract Library. Dat bedrijf wil het gebruik van plantenstoffen stimuleren en reststromen uit de tuinbouw nieuwe waarde geven. Het bedrijf is gevestigd op het Bio Science Park van de Universiteit Leiden. De provincie Zuid-Holland is eigenaar. Blommaart: "Wij zijn de link tussen de teler en partijen die geïnteresseerd zijn in plantenstoffen. Op die manier kunnen wij op een eenvoudige manier waarde aan reststromen geven."

De Dutch Extract Library beheert ruim 2.000 plantenextracten die afkomstig zijn uit de Nederlandse bodem. "Van de tomaat gebruiken we bijvoorbeeld de vrucht, de stengels, de wortels en de bladeren. Daar kunnen we allemaal verschillende extracten van maken. In die extracten zitten bioactieve moleculen die planten gebruiken om te groeien en te bloeien. Maar ook om zichzelf te beschermen tegen ziektes en vijanden. Dat is waardevol."

Veelbelovende match

"Onze vriezers staan vol met extracten die opgeslagen zijn in potjes", vervolgt Blommaart. "Maar ook bewaren wij de ruwe materialen diepgevroren in vriezers, zodat wij deze als voorraad voor de productie van de extracten hebben. Vooral partijen in beauty, health en farmacie zijn geïnteresseerd in onze extracten. Zij gaan met de extracten op zoek naar bioactieve moleculen die zij kunnen gebruiken voor hun producten. De plantenextracten zijn direct toegankelijk voor screening. Als er een veelbelovende match wordt gevonden, worden onderzoeker en teler met elkaar in contact gebracht voor verdere samenwerking."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland