Archief
WOS

WOS

Studeren op latere leeftijd: Linda startte haar leven weer op

Linda Hogervorst (46) maakte met hbo-opleiding een nieuwe start: "Ik moest mijn leven weer oppakken."

Linda Hogervorst uit ‘s-Gravenzande besloot na het overlijden van haar man een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze maakte op 41-jarige leeftijd een carrièreswitch en begon aan een opleiding tot psychosociaal counselor.

Toen Linda's man in 2010 overleed, stortte haar wereld in. Ze had daarvoor in een drogisterij gewerkt, maar vanaf dat moment besloot ze thuis te blijven om met het verlies te leren leven. "Ik kreeg een nabestaandenuitkering, maar rond 2015 ging ik nadenken over hoe ik mijn werkende leven weer kon oppakken. Ik wilde niet wachten tot ik geen uitkering meer kreeg – ik moest op tijd zijn."

Een nieuw begin

De keuze was voor Linda makkelijk gemaakt. "Ik wil altijd graag mensen helpen, dat zit in mij. Mijn inlevingsgevoel was ook altijd al sterk ontwikkeld, dus ik koos voor een deeltijdstudie psychosociaal counselor. Ik gun het anderen ook om het leven weer leuk te maken. Ik wil mensen begeleiden naar een zelfredzaam leven."

In december 2022 rondde Linda haar opleiding af, maar vijf jaar geleden was zulk succes voor haar nog niet vanzelfsprekend. Voordat ze kon starten met de hbo-opleiding, moest ze eerst een 21-plustoets afleggen. Voor de toets slaagde ze, maar daarmee waren nog niet alle onzekerheden van de baan. "Ik vond het heel erg spannend om aan een opleiding te beginnen. Ik had alleen maar de huishoudschool afgerond en dat was inmiddels zo lang geleden. Ik twijfelde: 'Kan ik nog wel leren?' Gelukkig waren mijn eerste cijfers heel goed. Dat gaf mij net het duwtje in de rug dat ik nodig had."

Van tijd tot tijd hadden mijn kinderen en ik tegelijkertijd tentamens.

Linda Hogervorst

Met z’n drieën student

Bij haar studie viel Linda niet uit de toon. De gemiddelde leeftijd van de studenten was ongeveer veertig. Haar studentenleven speelde zich toch vooral binnenshuis af. "Ik ben een alleenstaande moeder, dus het was af en toe wel best lastig om alle ballen hoog te houden. Ik probeerde echt alles in elkaar te puzzelen." Gelukkig stond Linda er niet helemaal alleen voor. "Mijn kinderen zaten toen op de middelbare school en zo waren we eigenlijk met z’n drieën 'student'. Van tijd tot tijd hadden we tegelijkertijd tentamens. Dan haalde ik wel eens iets extra lekkers in huis. We sleepten elkaar er echt doorheen."

Linda heeft zeker geen spijt van haar keuze. "Ik gaf hiermee ook mijn eigen verlies betekenis. Het leven van mijn man was zoveel meer dan alleen zijn dood. Mijn boodschap aan iedereen die een opleiding wil volgen is: 'Geloof in jezelf!' Ik ben van mening dat niemand zomaar een niveau opgestempeld zou moeten krijgen."

De WOS maakt een vijfdelige serie van artikelen over studeren op latere leeftijd. In Nederland ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 studenten van boven de 40 hun diploma. De komende weken lees je iedere zaterdag het verhaal van een van die 40-plussers uit onze regio.