Archief
Omroep West

Omroep West

Cao-actie in Reinier de Graaf Gasthuis; donderdag landelijke actiedag

Tientallen verpleegkundigen voerden dinsdag actie in de hal van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. De cao-onderhandelingen voor ziekenhuizen zitten muurvast.

Donderdag is er een landelijke actiedag waarbij personeel van ziekenhuizen een zondagsdienst draait, maar het personeel van Reinier de Graaf nam alvast een voorproefje, meldt mediapartner Omroep West.

Dat het personeel van Reinier de Graaf nu al actievoert, komt doordat er geen actiecomité was toen de bonden een landelijke actie aankondigden. Inmiddels is dat er wel, maar het lukte niet meer om afspraken te maken over de continuïteit van de zorg tijdens de landelijke acties donderdag.

"De veiligheid van patiënten gaat altijd voor", zegt Joran Hupkens van het actiecomité. "We kregen het gewoon niet meer op tijd georganiseerd." Maar omdat het personeel de acties van donderdag wel steunt, is besloten om dinsdag in de pauze een zit-actie te houden in de centrale hal.

'Bloeddruk stijgt sneller dan loon'

Net als in veel ziekenhuizen hangt de hal van Reinier de Graaf vol spandoeken met teksten als 'zorgt u goed voor ons?'. Een groepje verpleegkundigen heeft een ziekenhuisbed meegereden naar de hal, daar zitten ze op. In plaats van een infuus hangt er een protestbord aan: 'Onze bloeddruk stijgt sneller dan ons loon', is erop te lezen.

Aan de andere kant van hal gaat een groep medewerkers naast elkaar staan. Allemaal hebben ze een bordje met een letter vast. Na enig heen en weer lopen, vormt zich de tekst 'niet klappen maar flappen'. Op de grond zit iemand met een bord 'no cure no pay'. Het zijn kreten die waarschijnlijk ook donderdag bij de landelijke actiedag te horen en te zien zullen zijn.

Salarisverhoging en minder werkdruk

De bonden eisen voor dit jaar een loonsverhoging van 10 procent en betere afspraken over bijvoorbeeld werkdruk. Ook liggen er eisen over een hogere woon-werkvergoeding. Bovendien is het feit dat ziekenhuispersoneel zelf moeten opdraaien voor parkeerkosten als ze met de auto naar het werk komen, de actievoerders een doorn in het oog. Vaak is de auto volgens de bonden gewoon nodig omdat zorgpersoneel 24-uurs diensten draait.

De werkgevers willen hier niet aan. Ze bieden weliswaar een loonsverhoging, maar dan in etappes. Nu 5 procent, aan het einde van het jaar nog eens 5 procent en volgend jaar 3 procent. Het overleg hierover is volledig vastgelopen en daarom voeren de bonden nu actie.

Veiligheidsdraaiboeken en zorg die doorgaat

In ziekenhuizen die donderdag wel meedoen met de landelijke actiedag, liggen draaiboeken klaar zodat de zorg voor mensen die in het ziekenhuis liggen, altijd doorgaat. Spoedpatiënten kunnen altijd terecht en ook chemokuren gaan gewoon door. Als geplande afspraken voor andere behandelingen niet doorgaan, zijn patiënten daarover gebeld door het betreffende ziekenhuis.

Op de websites van het HagaZiekenhuis, HMC en Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp staat dat patiënten worden gebeld als hun afspraak door de acties niet doorgaat. Het HagaZiekenhuis meldt overigens dat de meeste afspraken gewoon doorgaan, ook als het personeel actievoert. 'Medewerkers dragen bijvoorbeeld afwijkende kleding of buttons', meldt de website.