Archief
Signbiblio

Signbiblio

's-Gravenzander aangehouden voor fraude en witwassen

De Fiod heeft eerder deze week een 64-jarige man uit 's-Gravenzande aangehouden voor belastingfraude, identiteitsfraude en witwassen. Ook een 60-jarige 's-Gravenzandse en een 36-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats zijn verdachte. Beiden verblijven in Polen.

Het onderzoek richt zich op klusbedrijven die geen belastingaangiften doen en geen belasting betalen. Aanleiding was een boekencontrole van de Belastingdienst bij een eenmansklusbedrijf, waarvan de eigenaar inmiddels naar het buitenland was vertrokken. Bij de boekhouder lag een onvolledige administratie en over een aantal jaren was geen omzetbelasting betaald.

Later bleek dat het het eenmansklusbedrijf werkzaamheden verrichtte via aannemers, de 36-jarige verdachte, en de 64-jarige verdachte. Het opsporingsteam vermoedt dat beide verdachte mannen zzp'ers bij de Kamer van Koophandel inschreven en op hun naam bankrekeningen openden. De twee beschikten vermoedelijk over de bankpassen van de bankrekeningen van de zzp'ers en namen vervolgens grote contante bedragen op of boekten geld over naar een buitenlandse bankrekening op naam van de vrouwelijke verdachte.

Uit verder onderzoek moet nog naar voren komen waar dat geld inmiddels is gebleven. Het drietal heeft geprobeerd het vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Een deel van het geld is gebruikt voor de financiering woningen in Nederland en Polen.

De 64-jarige man zit vast in een cel in Eindhoven. De andere twee verdachten verblijven momenteel in Polen. Tijdens doorzoeking van de woning in 's-Gravenzande is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, ruim 6.000 euro contant geld, bankrekeningen en woningen in Nederland en Polen.