Archief
Instagram lekker_voldaan

Instagram lekker_voldaan

Daniëlle maakte carrièreswitch: van bedrijfskunde naar plantaardig koken

Daniëlle van de Geer studeerde bedrijfskunde en haalde een master duurzaamheid. Recent gooide ze het roer om. Nu volgt ze een opleiding tot kok en kookt ze volledig plantaardig.

"Ik zag de hele dag achter een bureau zitten niet helemaal voor me. En vanuit die duurzame gedachte wil ik op een bepaalde manier bijdragen aan het verbeteren van onze planeet. Plantaardig koken past wat dat betreft wel in het plaatje", legt ze uit in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Ik ben al best wat jaren vegetariër en toen ik wilde beginnen aan de opleiding tot kok, kwam ik tot de conclusie: ik kan nu wel vlees gaan bereiden, maar dat is niet iets waar ik achter sta. Dus zodoende heb ik de switch gemaakt om volledig plantaardig te gaan koken."

Waar ze bij haar opleiding alle kneepjes van het vak leert, dus ook op het gebied van vlees bereiden, kan ze zich bij haar stage meer toeleggen. Die stage volgt ze namelijk in een plantaardig restaurant. "Mijn droom is om een eigen restaurant op te starten. Een volledig plantaardig restaurant, omdat ik plantaardig eten toegankelijker wil maken voor mensen. Thuis plantaardig eten vind ik geen probleem, maar als je buiten de deur gaat eten, is er een heel beperkt aanbod."

Week zonder vlees

Deze week is het de Week zonder vlees en zuivel. In hoeverre helpt zo'n week nu echt? "Ik denk dat we in één week meer verschil kunnen maken dan we ons realiseren. Minder vlees en zuivel heeft wel degelijk veel impact, en al helemaal als heel Nederland eraan meedoet", vertelt Daniëlle. "Het is misschien een begin, maar als je in zo'n week een lekker recept zonder vlees hebt bereid, dan is de kans heel groot dat je die nogmaals maakt. Ik denk dat daar een groot deel van de impact in zit. Dat mensen ook leren dat plantaardig eten heel lekker kan zijn."

De kok-in-opleiding heeft nog wel een tip voor mensen die niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. "Begin met iets dat je heel lekker vindt en daar proberen het vlees in te vervangen. Bijvoorbeeld lasagne, vervang het gehakt door linzen of misschien vegetarisch gehakt en ga het daarna uitbreiden."

"Ik denk dat je in elk geval een hoop bespaart in je portemonnee als je wat minder vaak biefstuk koopt", vervolgt Daniëlle. "Maar ik ben er ook van overtuigd dat het heel gezond voor je is als je een keer vlees laat staan. Als je meer groente en peulvruchten eet, krijg je meer vezels binnen, minder verzadigd vet. Dat is heel goed voor je. En je veroorzaakt minder dierenleed."

Het hele verhaal van Daniëlle hoor je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook terug te zien via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland