Archief
WOS/Bart van der Helm

Buschauffeurs willen minder werkdruk: 'Ik vind er geen zak meer aan'

Tientallen buschauffeurs hielden woensdagochtend een stakingsactie bij het busstation aan de Verdilaan in Naaldwijk. Zij willen betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk. Daarom overhandigden zij een petitie aan wethouder Pieter Varekamp.

Het streekvervoer in heel Nederland is al een aantal maanden aan het staken. Zo rijden er de komende maand twaalf doordeweekse dagen weinig tot geen bussen. De buschauffeurs willen dat er veel dingen gaan veranderen. "Fatsoenlijke rittijden, fatsoenlijk salaris en een fatsoenlijke cao, daarom staan wij hier", vertelt een van de actievoerders.

Lex Braam is buschauffeur en kaderlid van de FNV. Hij overhandigt samen met zijn collega-buschauffeurs de petitie aan Varekamp. "Met onze aanwezigheid hier op het busstation Verdilaan luiden wij vandaag de noodklok. Stop nu met de verdere afbraak van het openbaar vervoer in Westland", zei Braam. De wethouder zegt niet op de hoogte te zijn van de situatie die door de buschauffeurs werd geschetst. "Ik hoor dit hier voor het eerst, dus ik ga daarover in gesprek. Maar wat hier wordt verteld, daar zitten zeker verbeterpunten in."

'Geen zak meer aan'

De aanwezige buschauffeurs laten goed merken dat ze er op deze manier klaar mee zijn. Het gaat veel van hen vooral om de rittijden die 'te strak' zijn. "Op het moment dat iemand met de rolstoel bij mij in de bus wil stappen, horen wij die persoon op een fatsoenlijke manier te kunnen helpen. Maar die tijd hebben wij niet. Hetzelfde geldt voor vragen beantwoorden van reizigers. Zo hoort het niet te zijn", vertelt Buschauffeur Oguz Sukur.

Er wordt van mij verwacht dat ik mensen veilig vervoer, niet dat ik als Niki Lauda over de weg scheur.

Buschauffeur

Sommige chauffeurs vinden het werk steeds minder leuk worden. "Ik merk wel dat het in de loop der jaren steeds minder leuk wordt. Er wordt steeds meer van mijn rijtijd en pauzes afgehaald", vertelt een staker. Een ander vertelt dat ze er op dit moment 'eigenlijk gewoon geen zak meer aan vindt' om buschauffeur te zijn. "Ik rij me helemaal gek. Er wordt van mij verwacht dat ik mensen veilig vervoer, en niet dat ik als Niki Lauda over de weg scheur", sluit ze af.