Archief
Privéfoto

Privéfoto

Studeren op latere leeftijd: Esther doet het voor haar eigen toekomst

Esther van Nieuwkerk (50) zit in het eerste jaar van hbo-studie: “Ik ben voor het eerst echt trots op iets”

Esther van Nieuwkerk uit 's-Gravenzande is op haar vijftigste begonnen met de hbo-studie pedagogisch educatief professional. Nu combineert ze een roerig studentenleven ook nog eens met een baan.

"Ik doe het voor mezelf, voor mijn toekomst. Die ziet er op deze manier rooskleuriger uit. Ik ben verdomd trots op mezelf!" Esther heeft niet altijd in het onderwijs gewerkt. Ze studeerde in 1992 af aan de Kappersakademie in Rotterdam, waarna ze direct het werkveld in rolde. Ze had er al twaalf jaar aan kapperservaring opzitten, toen haar zoon ziek werd. Ze besloot de schaar neer te leggen, zodat ze thuis voor haar zoon kon zorgen.

Je merkt dat je stilstaat en toe bent aan een uitdaging.

Esther van Nieuwkerk

Toen haar zoon ouder werd en herstelde, wilde Esther weer aan het werk, maar niet meer in een kapsalon. Ze werd overblijfmoeder en meldde zich aan voor een opleiding sociaal pedagogisch medewerker. Ze was 30 toen ze deze opleiding afrondde en fulltime aan de slag ging binnen de kinderopvang. "Ik heb genoten van alle ervaring die ik hier heb opgedaan, maar op een gegeven moment merk je dat je stilstaat. Ik was toe aan meer uitdaging."

In Esthers klas. Privéfoto

De volgende stap

Na vijftien jaar vroeg de directeur aan Esther (inmiddels 45) of ze ook les kon geven aan de kleuters: "Ik vond dat die eerste keer meteen geweldig. Om les te kunnen blijven geven in het basisonderwijs, moest ik wel nóg een opleiding volgen. Ik had wel diploma’s, maar niet de juiste. Ik heb toen mijn diploma Onderwijsassistent behaald."

"Vlak voor de zomervakantie van 2022 werd ik benaderd door de directie. Of ik niet een opleiding wilde volgen om zelfstandig voor de klas te kunnen staan. Ik heb toen geen moment getwijfeld. Ik dacht: 'Ik ga dit gewoon weer doen'." Vanaf september 2022 zit Esther weer op school en geeft ze daarnaast ook nog les aan een kleuterklas.

Esther uit eten met haar klasgenoten. Privéfoto

Dertig jaar ouder

Op haar nieuwe opleiding past Esther gelukkig perfect in de groep, ondanks dat ze dertig jaar ouder is dan het gros van haar klasgenoten. "Ik heb het getroffen dat ik een hele leuke klas heb. We gaan geregeld na de les iets eten en we gaan ook gewoon gezellig met z’n allen uit. Zo hebben we onlangs alweer kaartjes gekocht voor een festival op Koningsdag."

Jonge klasgenoten hebben de stof in een middag geleerd, terwijl ik een heel weekend moet blokken.

Esther van Nieuwkerk

"Ik heb wel veel moeite met het leren van theorie. Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik eigenlijk alleen maar in de praktijk geleerd. Ik hoor jonge klasgenoten weleens zeggen dat ze de stof in één vrijdagmiddag hebben geleerd, terwijl ik daar een heel weekend keihard voor moet blokken."

Esthers harde werk werpt gelukkig wel zijn vruchten af: "Het gaat me heel erg goed af op school. Ik ben eerlijk gezegd voor het eerst echt trots op iets, omdat ik hier echt mijn best voor doe. In de toekomst zou ik dan ook graag fulltime als basisschoolleerkracht werken. Het liefst op een Westlandse basisschool, omdat de Westlandse mentaliteit die bij mij past. Ik ben met name geïnteresseerd in bewegend en ontdekkend onderwijs."

De WOS maakt een vijfdelige serie van artikelen over studeren op latere leeftijd. In Nederland ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 studenten van boven de 40 hun diploma. De komende weken lees je iedere zaterdag het verhaal van een van die 40-plussers uit onze regio.