Archief
District8

Vier jaar cel na ramkraak bij juwelier Poeldijk

Een 25-jarige Rijswijker wordt door de rechtbank in Den Haag verantwoordelijk gehouden voor een ramkraak bij een juwelier in Poeldijk en een inbraak bij een opticien in Wateringen. Hij moet vier jaar de cel in.

De twee incidenten vonden plaats in 2021. Vooral de ramkraak aan de Jan Barendselaan in Poeldijk zorgde voor een enorme ravage, maar ook in de Wateringse Herenstraat was er destijds veel schade. Hij en twee mededaders lieten 'een spoor van gestolen brillen' achter.

De Rijswijker werd in oktober vorig jaar samen met een 26-jarige Wateringer op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak in Wateringen. De twee hadden diverse sieraden in een kussensloop verstopt. De hoofdverdachte kon daarna gelinkt worden aan de inbraak bij de opticien in hetzelfde dorp en de ramkraak in Poeldijk. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor inbraken bij juweliers in Den Helder en Gorinchem en een winkel in Den Haag.

'Enorme ravages'

"De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan vijf bedrijfsinbraken, waaronder een ramkraak. Ramkraken en inbraken als de onderhavige leveren aanzienlijke schade op aan panden en winkelinterieurs, zoals ook uit de dossiers is gebleken. De slachtoffers troffen telkens nadat de verdachte een inbraak had gepleegd enorme ravages aan. Daarnaast levert het wegnemen van goederen, zoals brilmonturen, sieraden en rookwaren, omvangrijke schade op. Het is voor winkeliers vrijwel onmogelijk om zich tegen deze vorm van criminaliteit te beveiligen. In de maatschappij wekken dit soort brutale inbraken gevoelens op van onrust en onveiligheid", aldus de rechtbank.

"De verdachte ging bij de inbraken planmatig te werk en heeft meerdere keren voorverkenningen gedaan alvorens hij overging tot de daadwerkelijke inbraken. De rechtbank rekent dit de verdachte in strafverzwarende zin aan", vervolgt de rechter, die daarom een gevangenisstraf van vier jaar oplegt. Zijn kompaan wordt alleen de bedrijfsinbraak in Gorinchem en de woninginbraak in Wateringen verweten en gaat daarom anderhalf jaar de cel in.