Archief
Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland

Vervuilers oppervlaktewater sneller opgespoord met DNA-onderzoek

Om watervervuiling beter te kunnen opsporen, gaat het Hoogheemraadschap van Delfland meer gebruik maken van environmental DNA (e-DNA). Uit watermonsters kan dan worden opgemaakt van welk type teelt een vervuiling afkomstig is.

In het water zitten namelijk sporen (e-DNA) van het gewas dat wordt verbouwd in de kas, waaruit een lozing of lekkage afkomstig is. Dit voorjaar beschikt het hoogheemraadschap over de DNA-profielen waarmee het mogelijk is om 90 procent van de teelten te identificeren. Met het onderzoek kan de bron van de vervuiling sneller worden gevonden en daardoor ook de oorzaak sneller worden aangepakt.

"Schoon, gezond en levend water is voor ons allemaal van belang. Daarvoor is onder meer nodig dat er geen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit de land- en tuinbouw naar water en bodem plaatsvinden", benadrukt Marcel Vissers, hoogheemraad waterkwaliteit van Delfland.

Strengere handhaving

Jacco Vooijs, regiovoorzitter Westland van Glastuinbouw Nederland, constateert dat de telers forse stappen hebben gezet ter verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in hun gebied. "Een compliment daarvoor is zeker op zijn plaats. In de afgelopen jaren zijn veel directe lozingen op het oppervlaktewater beëindigd. Toch zien handhavers nog steeds verhoogde waarden van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten, integendeel. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar ook de laatste noodzakelijke stappen kunnen zetten. Wij zullen onze telers nadrukkelijk informeren over de overtredingen die nog steeds worden geconstateerd en hoe die te voorkomen zijn. De glastuinbouwsector wordt afgerekend op de kwaadwilligen. Die rotte appels moeten uit de mand."

Het hoogheemraadschap breidt de opsporingsmiddelen uit met onder meer e-DNA-technieken voor meerdere teelten. Ook is Delfland van plan het 'meetnet' uit te breiden en de monitoring te intensiveren. Daarmee kan beter en sneller de herkomst van een lekkage of lozing wordt vastgesteld.