Archief
WOS

WOS

Van ondernemer in telecom naar projectontwikkelaar

Dennis Beekhuizen was jarenlang het gezicht van bedrijf DB Telecom. In 2017 besloot hij het over een andere boeg te gooien. Nu realiseert hij starterswoningen in 's-Gravenzande.

"Het is geen studie geweest", begint Beekhuizen zijn verhaal in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Ik ben in 1995 in de telecom gestart en heb een behoorlijke groei met het bedrijf gehad. Door de groei is huisvesting ook een onderdeel. In de loop der jaren zijn we een aantal keer verhuisd en hebben we daarbij ook nieuwe panden gebouwd. Dat vond ik zo leuk, ik vond het bijna nog leuker dan de telecomwereld."

In 2017 besloot de ondernemer het over een andere boeg te gooien en projectontwikkelaar te worden. "Dat is met utiliteitbouw (gebouwen met een andere functie dan wonen, red.) gestart. Inmiddels hebben we een aantal projecten achter de rug." Later kwam het idee om ook woningen te gaan bouwen. "En als ik wat in de woningbouw zou willen doen, wil ik iets voor de Westlandse starter betekenen."

Waelpolder

Zo kwam Beekhuizen terecht in het project Waelpolder in 's-Gravenzande. De bedoeling was om woningen te bouwen van tussen de 229.000 en 279.000 euro. Dat was drie jaar geleden. Sindsdien zijn de materiaalprijzen enorm gestegen en dat heeft in negatieve zin zijn impact gehad. "Dus die woningen van tweeënhalve ton werden 330.000 euro. Alleen op het moment dat de rente nog laag is, dan is het voor die groep (starters, red.) behoorlijk haalbaar. Dus we dachten: we hoeven ons niet druk te maken over de verkoop."

Maar inmiddels is ook de rente behoorlijk gestegen. "Dus de startersdoelgroep was uit beeld geraakt, omdat het niet betaalbaar meer was." In september begon de verkoop. "En daar zag je dat de inschrijving tegenviel. Tot december hadden we een woning of achttien verkocht en dat is weinig, want we willen zo snel mogelijk naar die 70 procent verkocht toe."

KoopStart

Om de woningen toch betaalbaar te maken, is nu gekozen voor de KoopStart-regeling. "Dat is een product dat al twintig jaar bestaat. Het houdt in dat we een korting van 80.000 euro gaan geven op de woning die 330.000 euro kostte. Op het moment dat ze die woning in de toekomst verkopen, betalen ze die 80.000 euro terug met daarbovenop een klein percentage van de winst als de woning voor een hoger bedrag wordt verkocht."

De nieuwe regeling zorgt voor meer belangstelling. "We zien nu al dat er behoorlijk wat inschrijvingen zijn in een korte tijd. In de eerste dagen zagen we al vijftig tot zestig aanmeldingen."

Het hele verhaal van Dennis Beekhuizen is te horen in de WOS-talkshow Aan Tafel, die deze week volledig in het teken staat van 'wonen'. De uitzending is te zien vanaf vrijdagavond 18.00 uur en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.