Archief
Omroep West

'Arbeidsmigranten moeten in Westland kunnen wonen'

Geen arbeidsmigranten in tentjes voor station Den Haag Centraal of opgepropt met meerdere personen in een te kleine woning of dakloos op straat. "Mensen moeten in het Westland kunnen wonen."

Veel arbeidsmigranten die in het Westland werken, wonen in Den Haag. De schrijnende voorbeelden zijn voor hen de realiteit en een groot dilemma voor de gemeente Den Haag. In een debat over woningbouw voor de Provinciale Statenverkiezingen bij mediapartner Omroep West riep het Haagse D66-gemeenteraadslid Caroline Verduin de gemeente Westland daarom op een actievere rol te spelen bij de huisvesting van de arbeidsmigranten. "Dat gebeurt nu niet. Westland kan die handschoen veel beter oppakken dan ze nu doet. Er is te weinig huisvesting voor deze groep. Ze zitten nu hutjemutje op elkaar en dat levert vervelende situaties op." Ze vindt dat ook de provincie hierin een rol moet spelen.

Standpunten

Arbeidsmigranten moeten wonen in de gemeente waar ze werken. Eens zeggen VVD, PvdA, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, SP, DENK, AWP en Volt.
Oneens antwoorden Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, PVV, Partij voor de Dieren, SGP, GOUD, JA21, BVNL en BBB.

Jeannette Baljeu (VVD) en Anne Koning (PvdA), lijsttrekkers bij de verkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart, zeiden tijdens het debat ook dat er in het Westland meer woningen voor arbeidsmigranten moeten komen. "Bouwen is dé oplossing", aldus Koning, op dit moment provinciegedeputeerde en verantwoordelijk voor woningbouw in Zuid-Holland, maar ze stelde ook dat de provincie al het nodige doet. "De afgelopen jaren zijn eerste stappen gezet richting meer betaalbare arbeidswoningen, maar er is nog niet genoeg vooruitgang geboekt."

Baljeu, momenteel ook nog gedeputeerde in Zuid-Holland, wees erop dat niet alleen arbeidsmigranten, maar ook Westlanders zelf recht hebben op voldoende beschikbare woningen. "Dat geldt ook voor spoedgevallen". Als voorbeelden noemde zij een gescheiden alleenstaande moeder, jongeren en ouderen die willen doorstromen naar een kleiner huis.