Archief
WOS

WOS

Daltonschool bereidt leerlingen voor op toekomst vol techniek

Leerlingen van de Openbare Daltonschool in Honselersdijk krijgen sinds kort les om wetenschappelijke denkwijzen en vaardigheden te ontwikkelen. Daarvoor is onlangs een zogenoemd 3d-lokaal geopend.

"Daar worden Steam-lessen gegeven. Dat staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics", legt directeur Lianne Gibcus uit in het WOS-programma In Jouw Buurt. "Die vaardigheden samen zorgen ervoor dat kinderen onderzoekend en ontwerpend gaan leren."

Tijdens Steam-activiteiten leren kinderen om planmatig te onderzoeken en om op basis van hun bevindingen hun eigen oplossingen te bedenken. Ze leren om van hun ontwerp een werkend prototype te maken en ze ervaren hoe leerzaam het is om ideeën te delen. "De leerlingen van nu gaan werken in een wereld waarin de technologie een grote rol speelt. En daar moeten we meer op gaan inspelen. De jobs waar zij later mee gaan werken, bestaan nu waarschijnlijk nog niet. Hoe gaan we ze daar op voorbereiden? Dat proces begint hier."

Kinderen uitdagen

De school daagt de kinderen dus uit om creatief te denken. Dat gebeurt voornamelijk in de bovenbouw. "Maar we beginnen wel al bij de kleuters. In groep 1/2 gaan we aan de slag met de rijdende robot om de materialen in het Steam-lokaal te ontdekken: wat is er nu precies?" Zo krijgen die kinderen al les in programmeren. "Dat proces breiden we steeds verder uit."

Behalve robots zijn er meer materialen in het lokaal, zoals een decoupeerzaag en een boor. "Eigenlijk worden alle creatieve materialen aangereikt om dat proces te stimuleren."

Zelf uitvinden

Leerlinge Joury is erg enthousiast over de lessen. "Het leukste vind ik dat je veel creativiteit kan gebruiken en dat je leuke dingen kunt maken. De meester stelt vooral vragen, maar eigenlijk moet je het zelf uitvinden. Dan kun je zelf kijken hoe je het moet doen en dan leer je er van."

De uitzending van In Jouw Buurt is vanaf woensdagavond 18.00 uur elk half uur te zien op WOS TV en daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl. In de uitzending komt ook de Peutercarrousel bij kinderopvang Okidoki aan bod.