Archief
WOS

WOS

Nieuw centrum Honselersdijk kost 5,9 miljoen

De nieuwbouw en gedeeltelijke renovatie van basisschool De Hoeksteen èn de realisatie van het Huis van de Buurt in Honselersdijk gaan minimaal 5,9 miljoen euro kosten.

Dat staat in een raadsvoorstel dat het college van B en W naar de Westlandse gemeenteraad heeft gestuurd. Van dat bedrag is bijna 5 miljoen euro voor de nieuwbouw en renovatie van basisschool de Hoeksteen alsmede nieuwbouw voor Vitis Welzijn, Bibliotheek Westland en kinderdagopvang Kwest die onderdak krijgen in het Huis van de Buurt. Nog eens een kleine miljoen euro is nodig om de openbare ruimte op die plek opnieuw in te richten.

De hogere bouwkosten zorgen ervoor, dat het college de raad vraagt behalve die 980.000 euro voor de openbare ruimte nog eens 1,6 miljoen beschikbaar te stellen. In 2020 was de raad namelijk al akkoord gegaan met een krediet van 3,3 miljoen. Maar nu een architect een ontwerp heeft gemaakt voor het Huis van de Buurt, blijkt de gemiddelde prijs per m2 voor nieuwbouw en renovatie van 1.876 naar 2.790 euro te zijn gestegen. Het college waarschuwt wel dat al dit jaar met de bouw moet worden begonnen. De kosten lopen naar verwachting nog eens met 4 procent op als de start wordt uitgesteld tot 2024.

Het Centrumplan Honselersdijk kent een lange geschiedenis. Al in december 2015 werd de grondexploitatie door de raad vastgesteld. Aanvankelijk zou de supermarkt aan de Dijkstraat vergroot worden. Maar toen de (nieuwe) exploitant daarvan afzag, werd in het bestemmingsplan gekozen voor de vestiging van meerdere maatschappelijke functies naast de deels te vernieuwen basisschool.

Inmiddels is De Voorhofkerk aan de Dijkstraat en de pastorie aan de Fazantlaan gesloopt. Op 13 december 2022 is het bestemmingsplan Centrum Honselersdijk onherroepelijk in werking getreden. De aanvraag omgevingsvergunning ten behoeve van de bouw van het Huis van de Buurt is nu in voorbereiding. Als de raad het extra krediet beschikbaar stelt, kan volgens het college direct begonnen worden met de aanbesteding van de bouw van het Huis van de Buurt.