Archief
SignBiblio

SignBiblio

HPV-vaccinatie in 2023 voor jongvolwassenen gratis

GGD Haaglanden start deze week met het vaccineren tegen het HPV-virus. Het vaccin is dit jaar gratis voor jongvolwassenen die zijn geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

HPV (humaan papillomavirus) komt veel voor en is een virus dat seksueel overdraagbaar is. Acht op de tien mensen krijgen één of meerdere keren in hun leven HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je tien tot vijftien jaar later kanker krijgen. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Gratis vaccinatie

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en in 2023 gratis voor de jongeren in de doelgroep. Het vaccin biedt bescherming tegen zes soorten kanker. Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van maximaal een half jaar. Plan je de eerste vaccinatie vóór 1 juli 2023, dan kan ook de tweede vaccinatie in 2023 kosteloos worden gehaald. Als de eerste vaccinatie ná 1 juli 2023 wordt gehaald, zijn de kosten voor de tweede vaccinatie in 2024 rond de 150 euro.

Afspraak maken

Jongeren kunnen op hpvafspraak.nl of telefonisch via 0800-1608 een afspraak plannen. De vaccinatie kan in de regio gehaald worden bij Zalencentrum De Brug in 's-Gravenzande.