Archief

Gericht rivierkreeften wegvangen blijkt effectief

Op veel plekken in onze regio wordt met succes de rivierkreeftenplaag bestreden. De rivierkreeften zijn een bedreiging voor de biodiversiteit en maken waterplanten kapot.

Vorig jaar is het Hoogheemraadschap begonnen met het intensief wegvangen van rivierkreeften met korven en fuiken. Op drie zogenaamde ‘hotspots’ in Vlaardingen, Delft en Den Haag is 95% van de kreeften weggevangen.

"Dit jaar gaan wij op dezelfde plekken weer intensief wegvangen. Dan zien we of de aantallen klein zijn gebleven en het langdurig intensief wegvangen dus helpt", aldus het Hoogheemraadschap.

Het Hoogheemraadschap doet deze winter een test op één van de afvanglocaties. "Uit onderzoek blijkt dat in de koude wintermaanden het merendeel van de vangst bestaat uit vrouwtjes met eitjes. Door deze in de winter te vangen kan mogelijk jonge aanwas worden voorkomen."

Naast het intensief wegvangen van de exotische rivierkreeften, test het Hoogheemraadschap twee diervriendelijke vangmiddelen die geen bijvangst hebben en zowel grote als kleine kreeftjes vangt.

Categorieen:
Nieuws Algemeen